A cukorfogyasztás veszélyei

A cukorfogyasztás veszélyei ma már egyre inkább ismertek

2014/08/23
Ne mérgezd magad a cukorral!
A cukorfogyasztás veszélyei ma már egyre inkább ismertek, ezért egészséged érdekében kerüld a fogyasztását! 
Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője

 

Számos egészségügyi probléma a cukor fogyasztásából ered, és már kutatások is bizonyítják, hogy igenis a cukor fogyasztása okozza a cukorbetegség kialakulását.

Manapság nagyon oda kell figyelni az élelmiszerek összetevőire, hiszen egyre több termék tartalmaz cukrot. Így nagyon könnyen túlzott cukor bevitelt idézhetünk elő.

Míg a gyümölcsben, zöldségben található cukrokat a szervezet könnyedebben tudja lebontani, addig a finomított cukrokkal nagyon megszenved.

 

Nézzük, miért is hívják a cukrot méregnek?  Milyen egészségügyi problémához vezethet a túlzott cukor fogyasztás?

 

  1. Az első és egyben talán az egyik legfontosabb, hogy a cukorbetegség kialakulását okozhatja a túl sok cukor fogyasztása, mivel megterheli a hasnyálmirigyet, és ez által az inzulintermelő sejtek kimerülnek. Továbbá kutatások azt is bizonyítják, hogy nem a kövérség, hanem a cukor a fő okozója a cukorbetegségnek.
  1. Másik lényeges következménye a cukor fogyasztásnak, az elhízás, ami leginkább a zsírvisszatartás miatt következik be.
  1. Emellett a cukor fogyasztás felel a szervezet savasodásáért, az emésztési problémákért. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az emésztési problémák közel 70%-a megszűnik, ha a táplálkozásunkból elvesszük a cukrot. A bélbaktériumok serkentéséért is felelős a cukor bevitel, aminek következménye különböző bélműködési zavar.
  1. A fogszuvasodás kialakulásának is a cukorfogyasztás az okozója.
  1. Emellett a csontritkulás, a csontok minőségi romlásának, vitamin hiányának okozója is a cukor.
  1. A túlzott cukorfogyasztás kivonja szervezetünkből a kalciumot. Az immunrendszert gyengíti, fáradékonyságot, kimerültséget eredményez.
  2. Közérzetünk a cukor fogyasztásától sokkal feszültebbé, stresszessé válik, valamint a fizikai és a szellemi teljesítőképességre is negatív hatással van.

Fentiek közül minden egyes pont eléggé elrettentő ok arra, hogy a cukor fogyasztását mellőzük, amennyire csak lehet, vagy nagymértékben csökkentsük.

Insulin injection white a pile of sugar

Sajnos statisztikai adatok vannak arra vonatkozóan, hogy már egyre több gyerekeknél kialakult a cukorbetegség valamelyik stádiuma, ezért a szülök figyelmét nagyon fontos felhívni arra, hogy mit enged nassolni a gyermekének. (gyümölcs vagy a saját készítésű, egészséges alapanyagból készült sütemény kiváló megoldás lehet például az édességek helyett).

Sütéshez, ízesítéshez válasszunk mézet, nádcukrot, fruktóz, illetve különböző minőségű, egészséges édesítőszereket használjunk!

 

 

Hozzászólások