Czeizel Endre az életéért küzd

Kemoterápiás kezelést kap a genetikus

2014/09/03

A híres orvos-genetikus, Czeizel Endre myleoid leukémiában szenved. Korábban már kezelték betegségével, de javulni látszott állapota, ezért ő is és családja is megnyugodott. Ám múlt héten kiderült, újra kezelésre szorul.

Ez a vérképzőrendszerből kiinduló daganatos betegség viszonylag ritkának számít, de gyorsan súlyosbodik, így ha nem kezelik, az a beteg halálához vezethet.

Czeizel Endre már megküzdött a betegséggel, és úgy tűnt, javul az állapota, hiszen decemberben már újra dolgozott, és egy könyv írásába is belekezdett. Természetesen a hozzátartozók is bizakodnak, de sajnos nem tünetmentes, így ismét kemoterápiás kezelésre szorul.

„Sajnos nincs jól. Múlt héten belázasodott, és újra kemoterápiá­ra kell járnia, kórházban van. Úgy tudom, a kezelések miatt a tervezett időpontnál hamarabb adták át neki a Semmelweis-díjat, amelynek hihetetlenül örült.” – árulta el egy barát a Blikknek.

A világhírű genetikus azt nyilatkozott egy rádióinterjúban kitüntetésével kapcsolatban, hogy nagyon örül, mert szeretett volna maradandót alkotni, és most ezt is elérte az „élete végén, amikor a hetei meg vannak számlálva”. Külföldön már részesült ilyen jellegű elismerésekben, de most végre hazánkban megkapta a kiérdemelt díjat.

Czeizel Endre

Nyilvánvalóan egy szakember tisztában van a betegségekkel és azok következményeivel. Czeizel Endre is így van ezzel: „Ennek a leukémiának, ami nekem van, a túlélési prognózisa három-öt év lehet, így sajnos szembe kell nézzek a ténnyel: nem érhetem meg, hogy felnőjön a kisfiam. De megpróbálok ezzel nem foglalkozni, és máról holnapra élni.”

A genetikus legkisebb, 8 éves fiának hamarosan kistestvére születik. Így a 79 éves Czeizel Endre ismét apuka lesz, ami természetesen nagy öröm egész családja számára.

kép forrása: zaol.hu

Hozzászólások