Czeizel Endre bevallotta: kettős életet él

44 évvel fiatalabb kedvesétől két gyermeke is született titokban

2015/04/07

Czeizel Endre miután sikeresen megküzdött a leukémiával, és a napokban betöltötte 80. életévét, elérkezettnek látta az időt arra, hogy őszintén valljon életéről. Bőven van miről mesélnie!

Az orvos-genetikus professzor már közel volt a 70. életévéhez, amikor megismerkedett az akkor 23 éves joghallgatóval, Dórival. Egymásba szerettek, és kapcsolatuk párhuzamosan futott Czeizel házasságával.

Sebzett volt a lelkem, gyógyír volt rá Dóri minden szava (…). Nem volt egyszerű a helyzet. Házas, családos emberként más nőbe szeretni soha nem az. Idős korban egy egyetemista lánnyal viszonyt létesíteni különösen nem az. Neki pedig még nem volt ­férfi az életében (…). Elmondtam neki, hogy nem válok el, nem hagyom el a feleségemet, aki akkor már csaknem harminc éve mellettem volt, és szeretett, meghurcoltatásom alatt is társam volt. Bizonyára nem gondoltam, hogy kapcsolatomnak Dórival ilyen komoly folytatása lesz” – vallja most megjelenő kötetében Czeizel Endre.

Czeizel
Őszintén vall az életéről

A professzor majd’ 40 éve él házasságban második feleségével, Erzsikével. Első párjától – aki már jó pár éve elhunyt -, Judittól három, Erzsikétől egy gyermeke sem született.

Azt gondoltam, nekem már nem lehet gyerekem. És akkor egyszer csak Dóri mégis várandós lett. Meg voltam rémülve. Már a kapcsolatunk elejétől igyekeztem a lehetőségekhez képest tisztességes lenni. Dóri tudta, hogy nős vagyok, és a feleségem is tudott Dóriról. Meg kell mondanom, én jól elvoltam ebben a helyzetben. A feleségem gondoskodó társam volt, Dóri meg a szerelmem. Mindkét nő mást és mást jelentett nekem, és mindkettőre szükségem volt” – áll a Blikkben megjelent könyvrészletben.

Czeizel Endre hosszú évekkel ezelőtt berendezkedett a kettős életre: feleségével a hétköznapokat, szerelmével a hétvégeket osztja meg. A fiatal nőtől két gyermeke született: a nyolcéves Andris és a pici Fanni, aki augusztusban, teljes titokban jött világra.

Már csak a korom miatt is felelőtlenségnek éreztem egy újabb gyermek vállalását. De Dóri nem adta fel (…). Romantikus szakmai énem kitalált egy kompromisszumos megoldást. Lefagyasztattam a spermámat, és Dórival megbeszéltem, hogy ezt a halálom után felhasználhatja, ha még akkor is úgy gondolja majd. Ezt Dóri el is fogadta. Az első hat hónapos kemoterápia után visszaállt korábban kialakított életrendünk. A hétvégéket Dórival és Andrissal töltöttem, fontosnak tartottam, hogy a fiamnak maradjon emléke az apjáról. Biztos voltam fogamzóképtelenségemben. Mégis, Dóri egyszer csak arról tájékoztatott, hogy várandós. A hír hallatán, hogy újra apa leszek, kiborultam (…). Később azt gondoltam, hogy az ilyen körülmények között fogant magzat úgysem marad meg. Megmaradt. 2014 augusztusában megszületett Fanni. Végül is meghatottan vettem a karomba, és rám mosolygott” – tette hozzá a professzor.

Hozzászólások