Czeizel Endre küzd az életben maradásért

Az ismert orvos-genetikus megbékélt azzal, hogy közel a vég

2014/12/08

„Úgy nézett ki, hogy be is fejezem az életet.” – mesélte Czeizel Endre, aki rengeteg párnak segített már a gyermekvállalásban. Szakemberként tisztában van egészségi állapotával, mégsem adja fel a harcot a gyilkos kórral.

A hazai tudós myleoid leukémiában szenved. Korábban már kezelték betegségével, de javulni látszott állapota, ezért ő is és családja is megnyugodott. Ám kiderült, hogy újra kemoterápiára szorul, de végül azt is túlélte szerencsére, így újult erővel vetette bele magát a munkába.

Czeizel Endre

„Most jól vagyok. Ez pedig egy csoda. 10 héttel azelőtt, hogy megint kórházba kerültem, nagyon rossz állapotban voltam. Második kemoterápiás kezelésre került sor, és azt várták, hogy a negyedik hétre „visszajön” a saját csontvelőm, és kiszorítja a rákos sejteket. Sajnos ez nem történt meg, és úgy nézett ki, hogy be is fejezem az életet. Aztán az ötödik héten megjelentek a saját egészséges sejtjeim, és a vérképem javult. Amikor október elején hazamentem, nem nagyon tudtam járni, tolószékben voltam. 15 kilót fogytam, de egyre jobban vagyok. Pár napja voltam kontrollon, minden rendben. Kilencven kiló vagyok, szóval 12 kilót vissza tudtam szedni. Hálát adok Istennek, mert az állapotom jobban alakult, mint reméltük. Persze tisztában vagyok azzal, hogy ez egy gyógyíthatatlan betegség. Hiá­ba győztek most az én jó sejtjeim, újra rákos leszek. Ebből a betegségből igazából nem lehet meggyógyulni. Az átlagos túlélési idő két év, tehát ez az én esetemben jövő május. Jó lenne annál tovább élni…” – nyilatkozta a Blikknek a híres genetikus.

czeizelendre2

Nyilvánvalóan tudja, hogy mire számíthat az elkövetkezendő időkben, ezért megírta végrendeletét, de mégis megküzd betegségével. Irigylésre méltó az a kitartás és élni akarás, amivel minden nap újra és újra hozzátesz saját életművéhez: „Ez a világ rendje: születünk, élünk és elmegyünk. Persze senki sem örül annak, ha szembesül azzal, hogy közel a vég, de meg vagyok békélve ezzel. Végrendeletet is írtam, persze egy életmű sosem véglegesen lezárt.”

Hozzászólások