Czeizel Endre nagy bejelentésre készül

Utolsó erejére is szüksége lesz a professzornak

2014/09/11

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a híres orvos-genetikus, Czeizel Endre myleoid leukémiában szenved. Korábban már kezelték betegségével, de javulni látszott állapota, ezért ő is és családja is megnyugodott. Ám kiderült, újra kemoterápiára szorul.

A világhírű genetikus azt nyilatkozott egy rádióinterjúban kitüntetésével kapcsolatban, hogy nagyon örül, mert szeretett volna maradandót alkotni, és most ezt is elérte az „élete végén, amikor a hetei meg vannak számlálva”. Külföldön már részesült ilyen jellegű elismerésekben, de most végre hazánkban is megkapta a kiérdemelt díjat.

czeizelendreSzemélyesen szeretne ott lenni, amikor megkoronázzák életművét, hiszen „az elmúlt 25 év legnagyobb közegészségügyi felfedezéséről” beszélne. A Blikk felkereste, de csak szűkszavúan tudott nyilatkozni: „Most nem nagyon tudok beszélni, éppen infúziót kapok.” Az orvosok mindent megtesznek állapotáért, hogy részt tudjon venni az eseményen.

A család egyik barátja azonban elárulta, milyen állapotban van Czeizel Endre: „Hál’ istennek a kemoterápiás kezelést túlélte. És ezt azért mondom így, mert sajnos ez is kérdés volt. Nincs annyira jól. Nagyon fontos számára ez a sajtótájékoztató, de ez nem meglepő, hisz egész életében azért dolgozott, hogy elismerjék a munkáját, és odafigyeljenek a kutatásaira. A professzor tudja, mire vállalkozott. Óriási erő és kitartás szükséges ehhez, mert át kell majd szállítani őt a sajtótájékoztató helyszínére, a Szent Margit Kórházba. Emiatt a doktorok megpróbálják olyan állapotba hozni, hogy elmondhassa, amit szeretne.”

Nyilvánvalóan egy szakember tisztában van a betegségekkel és azok következményeivel. Czeizel Endre is így van ezzel: „Ennek a leukémiának, ami nekem van, a túlélési prognózisa három–öt év lehet, így sajnos szembe kell nézzek a ténnyel: nem érhetem meg, hogy felnőjön a kisfiam. De megpróbálok ezzel nem foglalkozni, és máról holnapra élni.”

Egy szaklapnak őszintén beszélt a halálról is: „79 éves vagyok, emberként és tudósként is tudom, hogy miként a születés, úgy az elmúlás is a világ rendje, ráadásul én már túl is éltem a magyar férfiak várható átlagos életkorát. Más általánosságban tudni az elmúlásról, és személyesen megtapasztalni az út végének közeledését. (…) Attól mindig rettegtem, nehogy vegetatív életet kelljen élnem, olyat, amikor már nem tudok magamról s a világról. Bízom abban, hogy ezt elkerülhetem. De nem azzal telnek a napjaim, hogy ezen morfondírozok. Munkamániás vagyok, nekem a legjobb terápia, ha lefoglalom magam.”

Hozzászólások