Dallas: rendőröket öltek meg a zavargásokban

Gépkarabéllyal lőttek a tömegbe

2016/07/08

Dallas városában a rendőri túlkapások ellen szervezett tüntetésen eddig 5 rendőrt meggyilkoltak, tízet kórházban ápolnak. Barack Obama is nyilatkozott.

A tüntetés fő okát az adta, hogy a héten két fegyvertelen afroamerikai is életét vesztette fehér rendőrök intézkedése közben. A rendőröket orvlövészek ölték meg, amíg a tüntető tömeget próbálták kordában tartani. Dallas teljes területét átfésülték, de nem akadtak az elkövetők nyomára.

A tüntetések Chicagóban, New Yorkban, a texasi Dallasban, a minnesotai St.Paulban és a louisianai Baton Rouge-ban kezdődtek. A tiltakozások legutolsó előzménye, hogy kedden Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben lőtt le egy fegyvertelen férfit, csütörtökön pedig Falcon Heightsben forgalmi igazoltatás közben öltek meg egy másikat. Mindegyik rendőr fehér, mindegyik áldozat afroamerikai volt.

A dallasi tüntetés végén egyszer csak lövések hallatszottak. A tüntetők között pánik tört ki, rohanni kezdtek. A különböző videókon hallható, hogy rengeteg, több tucat lövés hallható.

A rendőrségi közlemény szerint több orvlövész először valamilyen magaslati, emeleti pozícióból tüzet nyitott tizenegy rendőrre. Közülük halt meg három a helyszínen, majd később még két kollégájuk is.

Egy félautomata gépfegyver hangjai

Barack Obama pénteken ígéretet tett, hogy a szövetségi kormányzat minden szükséges segítséget megad a városnak. Az amerikai elnök elítélte a támadást, amelyet gonosznak, aljasnak, előre kiterveltnek minősített.

“Nem létezhet semmilyen mentség rendőrök lelövésére” – mondta az elnök.

A rendőri túlkapások ellen kezdtek tüntetést csütörtök este Washingtonban is, a tiltakozók a Fehér Ház előtt gyülekeztek, majd átvonultak a törvényhozási épületegyüttes, a Capitolium elé. A törvényhozás épülete előtt rendőrök sorfala áll, miután az eleinte békésen tüntetők egy része be is akart hatolni oda, írja az MTI.

Az Egyesült Államokban az utóbbi időben fegyvertelen feketék megölése miatt elég kiélezett társadalmi-politikai vita indult a feketék elleni rendőri erőszakról. Csak tavaly 1152 embert öltek meg a rendőrök intézkedés során az országban, az áldozatok 30 százaléka fekete volt, miközben a lakosságon belüli részarányuk csupán 13 százalék.

Források: Index|Reddit
Hozzászólások