Debreczeni Zita befejezte

Lediplomázott a fotósként is ismert modell

2014/07/05

Debreczeni Zita megvalósította egy nagy álmát, diplomát szerzett a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Fotográfia alapszakán. Hogy hogyan tudta megvalósítani magát ebben a szakmában, milyen sikerek érték az elmúlt időszakban és mennyire volt nehéz sztárként beülni az iskolapadba: erről mesélt az RCNews.hu riporterének.

debreczeni zitaRCNews: Hogyan indult Nálad a fotózás szeretete?

Debreczeni Zita: Nagyon régóta fotózom, 2. éves koromban kaptam egy fél profi tükörreflexes gépet és elkezdtem fotózgatni, akkor még abszolút hobbi szinten, nem nagyon jártam utána, hogy hogyan is kell ezt csinálni. Mindig mindent lefotóztam, utána elvégeztem egy tanfolyamot, de el szerettem volna végezni utána egy nagyobb sulit is és akkor jelentkeztem 4 éve a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Fotográfia alapszakára, mert akkor indult először ez a képzés.

RCNews.hu: Adott az hozzá a fotózáshoz valamit, hogy előtte modellkedtél?

Debreczeni Zita: Mindig is kreatív ember voltam, imádtam rajzolni, szerintem a fotográfia is egy ilyen kifejezőeszköze ennek. Az, hogy modellkedtem, az nem nagyon tett hozzá a dolgokhoz, talán annyiban, hogy a pózokat jobban tudtam. Én ebben tudok segíteni, hogyha egy kezdő lány jön hozzám a stúdióba. Emiatt tudom, hogy hogy kell beállnia, mit kell csinálnia.

RCNews.hu: Milyen tantárgyakat tanultatok?

Debreczeni Zita: Itt mi mindent tanultunk, az archaikus fotográfiától elkezdve minden, laboráltunk, camera obscurát készítettünk, saját magunk hívtuk elő a fotóinkat, sok művészeti tantárgy volt, mindenféle kiállításokra jártunk, tehát elég komplex volt. Nagyon örülök, hogy elkezdtem. Valószínű, hogyha nem éreztem volna, hogy ott szeretnék maradni, akkor már az első egy év után eljöttem volna. Nagyon jó volt sikeres vizsgákat tenni és tanulni a nagy nevektől, akik ott dolgoztak az iskolában. Ki szeretném emelni Göbölyös Lucát, aki a szakvezetőnk volt, akinek nagyon sokat köszönhetek. Biztosan nagyon hiányozni is fog!

RCNews.hu: Mit szóltak hozzá az osztálytársaid, hogy egy hírességgel ülnek egy iskolapadban?

Debreczeni Zita: Egy páran nem tudták, igazából én alapvetően nem egy olyan személyiség vagyok, aki megérkezik és akkor felhívja magára a figyelmet, hanem mindig is egy olyan ember voltam, aki csendben elvan és csinálja a dolgát. Minden osztálytársammal nagyon jóban voltam. Most, mikor levizsgáztunk, megkaptuk a diplomát, közösen elmentünk és buliztunk egy jót, megünnepeltük egymást, mindenki tudott egymás sikerének örülni. Nem volt az, hogy én vagyok a Debreceni Zita és akkor előítéletekkel lennének felém, de nem is adtam erre okot, amikor személyesen találkoztunk akkor sem.

RCNews.hu: Mi volt a diploma munkád témája?

Debreczeni Zita: Főleg a gyerekek szeretete miatt a a ‘Gyermekszépségversenyek világa’ volt a témám, Magyarországon is létezik ilyen szépségverseny. Nagyon tetszett, hogy az amerikai szépségversenyekkel ellentétben itt nincs nagy smink, nagy haj, a természetesség a lényeg. Nagyon sok jó visszajelzést kaptam a diplomamunkámra.

Debrecyeni nagz

RCNews.hu: Mondhatjuk azt rólad, hogy életednek a nagyobbik részét most a fotózás teszi ki?

Debreczeni Zita: Én már abszolút fotográfusként dolgozom, előfordul olyan is, hogy egy nap két munkám van, délelőtt és délután. Nagyon sokszor dolgozom hétvégén is, hiszen a babafotózás miatt házakhoz is járok ki fotózni. Sokkal könnyebb kisbabákat úgy fotózni, hogy én megyek oda, mint hogy az anyuka összepakolja a baba cuccait és Ő hozza be hozzám a stúdióba. Egy héten 4-5 alkalommal fotózom.
Rám ragadt, hogy csak babafotósként dolgozom, pedig ez nem igaz. Készítek én óriás plakátokat is, CD borítót, dolgozom újságoknak is, csak ez nehezebben jut el az emberek felé. A városban ha látsz egy plakátot nincs ráírva, hogy ezt én csináltam és ha megemlítem, akkor még a barátaim is döbbenten néznek rám, mert nem gondolták volna. A kisbabák viszont nekem egy olyan iránya a fotográfiának, ami nem feltétlen munkát jelent, hanem annyira szeretem őket fotózni, hogy ez számomra inkább egy kikapcsolódás.

debreczeni zita2RCNews.hu: Mit tervezel a jövőre nézve? Vannak-e olyan témák, amiket szeretnél fotózni?

Debreczeni Zita: Most is rengeteg ötlet van a fejemben. Nagyon kevés időm volt a munka és az iskola mellett a saját ötleteim megvalósítására. Most gondolom, hogy egy kicsit nyugodtabb lesz az életem és több időm lesz arra, hogy igazán megmutassam magam és a stílusomat az embereknek.

Fotók: Zita Debreczeni Photography

Hozzászólások