Dekoráljunk meleggel!

'Melegítsük fel' a lakást lágy, őszi színekkel

2014/10/19
Dekoráljunk meleggel!

Néhány nap és végérvéneyesen itt az ősz, amely nem könnyíti meg a helyzetünket: hamarosan a ködös hideg vár minket, a mostani utolsó napos idő után. Ha már így alakul, dekoráljunk meleg textilekkel, amelyek hangulatunkat és a lakást is feldobják.Ki ne szeretné a meleg kelmék látványát, hangulatát? Amikor már nemcsak az éj, hanem a nappalok is hűvössé válnak, és jól esik kintről belépni a melegbe, akkor itt az idő, hogy a nappalit is meleg színekkel ruházzuk fel. 

A meleg-érzetet legjobban a piros, a narancs és a sárga színek erősítik. Sok mindentől függ, hogy melyiket fogjuk használni – függ a korunktól, ízlésünktől, temperamentumunktól, attól, hogy mennyit “igénylünk” a meleg színekből a lelkivilágunk felmelegítéséhez. Azt tudni kell, hogy amikor csak kisebb felületeket dekorálunk velük, finomabb hatást és eredményt fogunk kapni, ha pedig nagyobbat, annál átütőbb lesz az összhatás – úgyhogy nem árt ezt letisztázni magunkkal, mielőbb belefogunk és nagy munkába és nem utolsó sorban költségbe verjük magunkat.

188094616

Sokszor elég egy-két halványpiros párna, egy csokor narancssárga virág ahhoz, hogy gyöngéden belopja be a melegséget a nappaliba. És itt nemcsak a meghittségről, hanem valódi hőfokokról is szó van. A sárga, vagy néhol pirosra festett szobát melegebbnek érezzük, mint az ugyanolyan szintre felfűtött kék, szürke vagy bézs, barna bútorokkal berendezett, vagy lila nappalit.

Ha erőteljesebb hatást szeretnénk, akkor egyik falat fessük színesre, ha pedig szeretnénk megőrizni a tér és a magunk rugalmasságát, akkor csak használjunk erőteljes színfoltokat a kiegészítőkben. Elég lehet egy színes függönypár, takaró, párna, vagy kép, képkeret.

A piros – A legdinamikusabb érzéki szín, amit nem lehet nem észre venni, azonnal szembe tűnik. Lágyabb árnyalatai (pl. málnapiros) nyugalmasak, nőiesek. Ösztönző hatása miatt a feng shuiban a tér felrázására, az események serkentésére használjuk, de csak módjával, egy-egy színfoltot alkalmazva.

100595013

A narancssárga – Mosolygós, vidám szín, jókedvet és ösztönzést képvisel. Terrakotta árnyalatai otthonosak, friss tónusai pedig felfrissítik, érdekessé, különlegessé teszik a lakást. A feng shui inkább „földszínként” kezeli, amely mégsem olyan robbanékony, mint a vörös, de képes élénkebbé és otthonosabbá tenni a szobát.

487674013

A sárga – Egy csillogó szín, mely a sötétebb, északi helyiségeket is fénnyel tölti meg. Kortalan, amely bármilyen környezetben jól mutat. Életteli szín, amely pszichénkre is pozitívan hat, stimulálja a beszélgetést, az együttlétet, derűs és barátságos hatást kelt. A feng shuiban a Föld elem (jelleg) tipikus színe, stabilizáló hatást tulajdonítunk neki.

???

Mi sem kellemesebb annál, amikor este egy csinos, meleg takaróba burkolózva, vagy a szépséges és kellő hőt adó kelméken megpihenve olvasgatunk? Néhány szőnyeg is kiválóan alkalmas rá, hogy a hideg időben helyet foglaljunk rajta. (forrás: Napiotthon, Feng Shui trend)

Hozzászólások