Derült vagy fátyolfelhős lesz az ég, napos idő várható

A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül

2014/10/09
Derült vagy fátyolfelhős lesz az ég, napos idő várható

Főleg az ország északi harmadán és az Alföldön lehetnek felhős területek, másutt fátyolfelhős lesz az ég. Éjszaka inkább már csak fátyolfelhők lehetnek felettünk, foltokban köd, illetve alacsony szintű felhőzet is képződhet. Napközben többnyire derült vagy fátyolfelhős, napos idő valószínű, csak az Északi-középhegység térségében lehetnek felhős tájak, illetve a déli óráktól az Észak-Dunántúlon képződhetnek gomolyfelhők. Csapadék nem várható. A délkeleti, déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 21, 26 fok között valószínű, a tartósabban felhős tájakon lesz ennél hűvösebb.

??????????????????????

Az időjárási helyzet Európában a következőképpen alakul:

A szárazföld északnyugati része felett több középpontú ciklon található. Hatására Nyugat-Európában és a Skandináv-félszigeten erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, helyenként jelentős mennyiségű csapadékról érkezik jelentés. Ugyanakkor a Kelet-európai-síkságon anticiklon húzódik. A magasnyomású zóna központi részén napos az idő, a peremén viszont erősen felhős tájak is előfordulnak, és főleg éjszaka néhol szitálás is kialakul.

A hőmérséklet csúcsértéke a Skandináv-félsziget északi részén és az Ural előterében 4, 9 fok között változik. Dél felé haladva fokozatosan egyre melegebb van, a mediterrán tájakon délutánra jobbára 20, 27 fokig melegszik fel a levegő, sőt egy-két helyen 28, 30 fokot is mérnek. 


A fenti ciklon előoldali áramlási rendszerében dél felől egyre melegebb és szárazabb levegő áramlik Közép-Európán át az északi tájak fölé, ezért csütörtök estig a Kárpát-medence térségében is erősödik a nappali felmelegedés. (MTI)

Hozzászólások