Deutsch Tamás kerülhet Gömöri elnöki székébe?

Újabb csavar az MPB ügyében

2015/06/16

Egyelőre semmi sem biztos a Magyar Paralimpiai Bizottság pénteki közgyűlésével kapcsolatban, egyetlen dolgot kivéve: Gömörinek távoznia kell. Egyes információk szerint helyét átmenetileg Deutsch Tamás alelnök veheti át, amíg nem hoznak végleges döntést.

Furcsa pikantériája a történetnek, hogy több helyütt arról lehet olvasni, nemcsak az elnököt, hanem az egész elnökséget felelősségre vonják az MPB pénzügyi botránya kapcsán, most mégis Deutsch lehetséges vezetői székbe kerülését pedzegetik.  Ahogy arról mi is beszámoltunk, maga Deutsch kezdeményezte az ötletet, hogy a végtörlesztésre szánt három milliós vissza nem térítendő anyagi támogatást kapja meg az elnök.

deutsch gömöri

A pénteki rendkívüli közgyűlésen arról fognak dönteni, hogy megvonják a jelenlegi vezetéstől a posztot és helyette új elnök ülhet Gömöri székébe. Ha azonban nem születik egyértelmű döntés, akkor a jelenlegi alelnök kerül átmenetileg ebbe a pozícióba. A parasportolók jelöltjét már lehet tudni, ő nem más, mint Koller Sándor, a Kerekes székes Rögbi Egyesület elnöke, míg a jelenlegi vezetés Szabó Lászlót szeretné viszontlátni utódjaként. Ahogy a Népszabadság online hírportálja fogalmaz: “most megpróbálnak a saját maguk által irányított módon, a lehető legkisebb presztízsveszteséggel visszavonulni, s egy baráti utódnak átadni a helyet.”

gömöri
Gömöri Zsolt, az MPB jelenlegi elnöke

A parasportolók bíznak benne, hogy a pénteki közgyűlésen néhány szavazatot megvonnak a jelenlegi gárdától, de semmi esetre sem szeretnék, ha Szabó kerülne Gömöri helyére, őt ugyanis rosszabb megoldásnak tartják még a mostani elnökségnél is. Minden esély megvan rá, hogy megoldódjon az utódlás, mert bár elviekben a jelölteket az ép szervezetek jogosultak küldeni, most úgy tűnik, hogy egyre többen adják át szavazati jogaikat a parasportolóknak, hogy ők dönthessenek az MPB vezetőségéről.

“A pénteki közgyűlésen egy-egy hiányzó szavazat is sokat nyomhat a latban, mivel az általunk megkérdezettek szerint kiegyenlített szavazás várható” – írja az mno.hu.

UPDATE

Várhatóan már szerdán lemond elnöki posztjáról Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság jelenlegi vezetője. Így a pénteken esedékes közgyűlésen már nem lesz lehetősége visszahívni a tagságnak. A Sport24.hu oldalhoz eljuttatott levél a következő információkat tartalmazza: “Mivel az elnökségi tagok mind a mai napig nem mondtak le tisztségükről, a jelen körülmények között ez azt jelenti, hogy elismerték felelősségüket az eddig feltárt visszaélésekben.”

A teljes levelet és a további részleteket ITT olvashatod el!

Gömöri Zsolt

A Magyar Paralimpiai Bizottság sajtóközleménye:

“Az elmúlt évek szép eredményekhez és komoly sikerekhez vezető közös munkáját megköszönve arról szeretném tájékoztatni, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöki megbízatását a továbbiakban nem vállalom, a tisztségről lemondok. Döntésem az elmúlt években elért eredményeinek megőrzését, valamint a szervezetünk jövőbeni sikeres munkájához elengedhetetlenül szükséges nyugalom megteremtését kívánja szolgálni” – tudatta Gömöri Zsolt az MPB tagszervezeteinek írt levelében június 16-án.

Gömöri Zsolt a döntésével egyben szeretné felmenteni a közgyűlést a bizalmi szavazás terhe alól az egység megteremtése érdekében. Szerinte a feladat most a jelen értékelése a jövő építésével.

A leköszönő elnök hozzátette: ígéretéhez híven így is megtartja beszámolóját a június 19-i közgyűlés előtt összefoglalva az elmúlt éveket. Gömöri levelében arra kérte a tagszervezetek vezetőit, hogy óvják meg az eddig elért eredményeket és folytassák a munkát a közös cél érdekében.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság leköszönő elnöke 1991 óta dolgozik a parasportban. A Testnevelési Főiskolán vívó szakedzői képesítést szerzett, négy évig járt a Testnevelési Egyetem sportmenedzser szakára, volt egyesületi vezető, majd az MPB elnökségi tagjaként, később a szervezet alelnökeként segítette a parasportolók munkáját. 2007-ben az MPB Közgyűlése elnöknek választotta. Nevéhez fűződik a hazai integrációs folyamatokon túl a nemzetközi versenyeztetés előrelépése: 2006-ban 11 versenyre utaztak 5-6 sportág sportolói, 2014-ben 103 versenyre mentek és 24 sportággal foglalkoztak. Az MPB költségvetése elnöksége alatt 81 millióról 450 millióra emelkedett, és ez idő alatt vált nemzetközi tényezővé a magyar parasport.

Hozzászólások