Diétás aprósütemények

Ha sós ízre vágynánk

2014/08/24

Finom, édes, diétás süteményrecepteket már olvashattatok a korábbi cikkeinkben, ezért gondoltuk, ha már volt szó az édes ízről, akkor ideje a sós ízek világába is elkalandozni. Mint mindig, most is figyeltünk arra, hogy diétázók is fogyaszthassák.

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője

Íme öt sós nassolnivaló receptje!

 

Túró pogi

pogácsa

Hozzávalók

250 g zsírszegény túró

250 g light margarin

250 g zabliszt

1 db tojás

Elkészítés

A lisztbe a margarint elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a túrót és jó alaposan összedolgozzuk, miközben ízlés szerint megsózzuk.

Egy nyújtódeszkán a tésztát kinyújtjuk (2 cm vastagságnyira), majd késsel becsíkozzuk a tészta tetejét.

Ha ez megvan, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Beletesszük a pogácsaformákat egy tepsibe, majd a felvert tojással megkenjünk a tetejüket. Végül előre felmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje pirosas nem lesz.

Sonkás-sajtos muffin

sonkás sajtos muffin

Hozzávalók

4 tojás

fél dl kókuszolaj

1 dl 0,1%-os tej

25 dkg light sajt

10 dkg pulykamell sonka

5 ek. zabliszt

sütőpor

bors

bazsalikom

Elkészítés

Összekeverjük a tojásokat a tejjel, majd hozzáadjuk a zablisztet, a sütőport, végül a kókuszolajat. Csomómentesre elkeverjük, aztán sózzuk, borsozzuk és egy csipet bazsalikomot is hozzáadunk. A reszelt sajtot és az apró kockára vágott sonkát is beletesszük, majd újra összedolgozzuk. Végül kiolajozott muffin sütőformába kanalazzuk, és előmelegített 200 fokos sütőben aranysárgára sütjük.

Sajtos rúd ropogósan

sajtosrud

Hozzávalók

500 g zabliszt

25 dkg light margarin

12 dkg light sajt

2,5 dkg élesztő

1 dl 0,1%-os tej

1 db tojás

DW édesítő

pirospaprika

Elkészítés

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd beletesszük a tojássárgáját és sót. A tejben, cukorban felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztes masszánkhoz. Utána hozzáadjuk a sajt 2/3-át a tésztához, és jól összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét megkenjük a tojás fehérjével, és megszórjuk a pirospaprikával összekevert sajttal. Csíkokra vágjuk, forró sütőben készre sütjük.

 

 

Sajtos zabpehelytallér

sajtoszabpehelytaller

Hozzávalók

25 dkg lágy zabpehely

2 db tojás

25 dkg light trappista sajt

5 ek. zabpehelyliszt

3 ek. tejföl

bors

sütőpor (kb. a csomag 1/3-a)

Elkészítés

Átmorzsoljuk a zabpelyhet, hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, a durvára reszelt sajtot, majd a nedves hozzávalókat is és összedolgozzuk.

Hűtőbe tesszük, hagyjuk pihentetni a tésztánkat minimum fél órát.

Vizes kézzel diónyi golyókat gyúrunk, és (kókuszolajjal) előre kiolajozott tepsiben szétnyomjuk. (Minél vékonyabbra nyomjuk a tésztát, annál ropogósabb lesz.)

Előre felmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 10-15 percig sütjük.

 

Fokhagymás muffin

fokhagymasmuffin

Hozzávalók

30 dkg zabliszt

1 tk. só

3 gerezd fokhagyma

2 db tojás

3 ek. olívaolaj

50 ml 0,1%-os tej

2 kk. bazsalikom

majoránna

őrölt kömény

½ cs sütőpor

Elkészítés

A liszthez hozzáadjuk az összes hozzávalót, és jól összedolgozzuk, majd a kiolajozott muffin formákba kanalazzuk.

Előre felmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Jó étvágyat!

Hozzászólások