Diós-vaníliás hókifli

Kedvenc karácsonyi sütink receptje

2016/12/15

Ki ne szeretné az omlós mákos, diós vagy gesztenyés hókiflit sok hófehér porcukorral a tetején? Jöjjön az imádnivaló karácsonyi sütink receptje.

Hozzávalók:

A hókiflihez:

  • 330 g finomliszt
  • 85 g porcukor
  • 250 g vaj
  • 120 g dió

A tetejére:

  • 20 g porcukor
  • 0.5 db vanília

Elkészítés: 

1. A lisztet elkeverjük a porcukorral, majd átszitáljuk. A diót összevágjuk, mozsárban megtörjük, majd hozzáborítjuk a lisztes keverékhez. (Szerintem jobb így, mint darálni, mert marad benne egy-két nagyobb darab, amitől sokkal jobb lesz a kiflik textúrája.)

2. Mehet bele még egy csipet só, aztán a kockára vágott hideg vaj. Innentől következhet a kézimunka: szépen morzsoljuk el a hozzávalókat, aztán gyúrjuk össze az egészet egy nagy tésztává.

3. Az elkészült tésztát folpackba tekerjük, kicsit lapítsuk is ki, mert így gyorsabban hűl, aztán mehet fél órára pihenni a hűtőbe. A hideg tésztát kicsomagoljuk és nagyjából 20 g-os gombócokat csipkedünk belőle. A két tenyerünk között kicsit meghengergetjük, majd az így kapott kígyót kifli alakúra pofozzuk.

4. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a sütőt pedig 175 fokra előmelegítjük. 12-15 perc alatt meg is sül. Vigyázat, ne hagyjuk tovább bent, mert akkor nagyon kiszárad!

A tetejére:

1. A fél vaníliarúd magjait kikaparjuk és hozzáadjuk a porcukorhoz és kiskanállal alaposan eldolgozzuk benne. Az elején nehezebben megy, de ne adjuk fel, szépen elvegyül majd.

2. Még langyosan megszórjuk a kifliket a vaníliás porcukorral.

Jó étvágyat!

Hozzászólások