Djokovics történelmet írt

A káromkodós barátnő pedig viccesen válaszolt

2015/02/02

Olyat látott az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének tizenötezres közönsége, és a több millió tévénéző világszerte, mint még soha. Novak Djokovics ötödször nyerte meg a szezon első Grand Slam-tornáját, az Australian Opent, és mivel ennyiszer korábban senkinek sem sikerült, a szerb történelmet írt. És mivel csak 27 éves, nem valószínű, hogy pont került a sztori végére…

A világelső Novak Djokovicsnak két és fél játszmán át azért keményen kellett küzdenie a hátsérülése után visszatérő skót Andy Murray-val, legalább annyira, mint két évvel ezelőtt, ugyancsak az ausztrál nyílt teniszbajnokság döntőjében. De ugyanúgy, mint akkor, most is betörte alkalomszerű riválisát, aztán már nem volt megállás a végső diadalig.

A szerb 2006 óta összesen tizenhatodik alkalommal győzte le a britet, aki továbbra sem tudja bizonyítnai, hogy tényleg képes-e csatlakozni a legnagyobbakhoz, vagy marad-e az a tehetséges teniszező, aki rosszkor született, mert a királyok köréhez (értsd: Federer-Nadal-Djokovics) bármennyire is szeretne, nem tud csatlakozni. Mivel már 27 éves, inkább utóbbi a valószínű.

gyoko2
Djokovics ötödször! (Fotó: Australian Open, Facebook)

A 2015-ös finálé a harmadik szett közepéi volt izgalmas (az első kettőnek csak fantasztikus játék után, rövidítésben lett vége), aztán sima lett a hajrá, és a végén Djokovicsot ötödször emelték trónra Melbourne-ben. Ezzel a tenisz történelmében abszolút rekorder lett, az Open Erában, azaz 1968 óta senkinek sem sikerült ennyiszer győznie itt. Roger Federer és Andre Agassi négyszer-négyszer vihette haza a trófeát.

Djokovics ráadásul egyre előkelőbb társaságba küzdi be magát, hiszen ez volt a nyolcadik Grand Slam-győzelme, amivel olyan egykori legendákat ért, be, mint Agassi, Ivan Lendl vagy Jimmy Connors. A szerb első számú célja most már az lehet, hogy a május végén kezdődő Roland Garroson is diadalmaskodjon, mert egyedül az a GS hiányzik a gyűjteményéből. Salakon azonban Rafael Nadalt szinte lehetetlen legyőzni, Párizsban már kilencszer nyert, 2005 óta egy kivételével mindig.

A tegnapi döntőn azért volt megint egy vicces jelenet. Andy Murray barátnője, a Tomás Berdych elleni elődöntőn egy cifrát káromkodó Kim Sears ezúttal – utalva a kamera által is vett megnyilvánulására – egy “Csak szülői felügyelettel”-feliratú pólóban drukkolta végig a meccset. Látszik, hogy művész, mert ennél intelligensebben és viccesebben nem is lehet kezelni egy alapvetően kínos helyzetet.

 

2015-ÖS AUSZTRÁL NYÍLT TENISZBAJNOKSÁG (AUSTRALIAN OPEN):
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ:
Novak Djokovics (szerb, 1.) – Andy Murray (brit, 6.) 7:6 (7-5), 6:7 (4-7), 6:3, 6:0
NŐI EGYES, DÖNTŐ:
Serena Williams (amerikai, 1.) – Marija Sarapova (orosz, 2.) 6:3, 7:6 (7-5)

Hozzászólások