Döbbenet! Czeizel kölcsönkért a kezeléseire

Nem volt elég a nyugdíja...

2015/08/26

Czeizel Endre világhírű orvos-genetikus volt, mégis előfordult, hogy mostohalánya adott neki kölcsön a betegsége kezeléseire.

Évek óta küzdött a betegségével Czeizel Endre, ami természetesen rengeteg kiadást jelentett neki és a családja számára. A professzor aktív éveiben az egész világon ismert és elismert tudósnak számított, nevét a mai napig nagyon jól ismerik a nemzetközi orvosi körökben is. Mindezek ellenére nem élt jól – pedig vágya az volt, hogy halála után tudjon valamit hagyni a családjára.

„56 éves orvosi pályafutásom után 175 000 forint körül van a nyugdíjam, amit a genetikai ta­nácsadásból egészítek ki” – írta önéletrajzi kötetében Czeizel. Azt is elárulta: volt olyan, hogy a felesége a lányától kért pénzt azért, hogy a kezeléseit finanszírozni tudja.

Hiába hát a világhírű kutatási eredmény, Czeizel nem tudta kamatoztatni tudását és eredményeit, pedig több céget is alapított, melyek őssejtkutatással foglalkoztak. Csakhogy betegsége miatt nem tudott foglalkozni a dolgaival.

Czeizel

Élete utolsó éveiben mégis tett valamit, amivel segítséget tud nyújtani a családjának: megírta utolsó életrajzi kötetét Két életem, egy halálom címmel. Ez a könyv már most nagyon jó helyen szerepel az eladási listákon, így valószínű, hogy több milliós bevételt jelent majd a családnak. Bár Czeizel nem feltétlenül anyagi okok miatt szerette volna, ha megjelenik.

“Czeizelnek meggyőződése volt, hogy az emberek nem is ismerik őt igazán. Hogy félreismerték, és ő nem az az ember, akinek hiszik. Ez volt talán a fontosabb érv, ami miatt vállalta a könyvet” – mondta egy, a genetikushoz közel álló forrás. 

Olvass még Czeizel Endréről!

Hozzászólások