Döbbenetes képek a természet szörnyű állapotáról

Fogalmunk sincs, hogy valójában milyen rossz állapotok uralkodnak a Földön

2017/02/16

Sokszor hallunk a természet és a Föld egyre rosszabb állapotáról, de fogalmunk sincs róla mennyire rossz a helyzet valójában. 

Sokan nem is sejtik, hogy valóban mennyire rossz állapotok uralkodnak a Földön. Állandóan azt halljuk, hogy már nincs sok ideje a bolygónknak, nem vigyázunk erre a kincsre, stb. A legtöbb ember erre csak rálegyint, maximum szelektíven gyűjti a hulladékot (ami egy remek lépés) de sajnos már nem elég. 

Pusztítás, méreg, haldokló ökoszisztéma, és kiürült élőhelyek jellemzik ma bolygónkat. Iszonyatosan rossz állapotban van a Földünk, és a rajta több milliárd évvel ezelőtt kihalt őshonos élővilág, melynek 70%-a ki fog pusztulni az elkövetkező évtizedekben. A tengerek, óceánok, melyek egykoron színesek, és élettelteliek voltak, ma kopár, üres területek. Ugyanígy azok a hatalmas sivár vidékek, melyek helyén egykoron hatalmas esőerdők pompáztak, de mára már az ipari termelés bekebelezte őket.

Összeszedtünk néhány nagyon nyugtalanító, és egyben elszomorító képet, melyek jól tükrözik, hogy mekkora bajban van a Föld. A képen látható szomorú kis teknős senkinek sem ártott, mégis hatalmas szeméthegyekkel teli vízben kell élnie, mely tele van nanoméretű műanyag darabokkal, ami később daganatokat okoz a legtöbb hozzá hasonló tengeri élőlényben.

Egyes teknősök hamar bele is gabalyodnak ezekbe a műanyag hulladékokba, és gyakran lelik bennük halálukat.

A fakitermelés óriási ütemben zajlik, még annak ellenére is, hogy ma már elméletileg egyre kevesebb papírt használ fel az emberiség.

Mégis kilométernyi erdőket irtanak ki néhány hét leforgása alatt, és ma már a Föld erdeinek, és esőerdeinek több mint kétharmadát elvesztettük.

Egy orángután ül szomorúan, magára hagyva az egykori otthonaként szolgáló fa maradványain. Orángután családok ezreit fosztják meg naponta élőhelyüktől, és gyakran az egész erdőt rájuk gyújtják az emberek.

A pálmaolaj kitermelés következtében mára ezek az állatok teljesen elvesztették élőhelyeik 90%-át.

Egyre több tengerpartot, öblöt és kikötőt lep el a nagy mennyiségű műanyag hulladék, és egyéb veszélyes szemét.

Pedig egykoron ezek egy jó része festői szépségű vidék volt, ahová az emberek strandolni jártak. Mára csak hatalmas szeméthalmok merednek ott, ahol egykoron nyüzsgő élet volt.

Ez a szerencsétlen fóka kétségbeesetten próbál kiszabadulni a rágabalyodott halászhálóból.

Évente több ezer hasonló este történik, és az esetek jó részében sajnos el is pusztulnak ezek a tehetetlen állatok. Pedig ők aztán végképp nem ártottak senkinek.

Egy kis orrszarvú bébi siratja anyját, akit orvvadászok öltek meg, és beleztek ki, majd szabadítottak meg szarvától, amit a feketepiacon rengeteg pénzért lehet eladni.

Az ilyen tragédiák még ma is mindennaposak. Az árván maradt orrszarvú bébik a legtöbbször éhen halnak, vagy más ragadozók elejtik őket.

Parton elpusztult fóka a műanyag és papír, valamint fémtörmelékek sűrűjében. Szegény állatnak ez volt az utolsó perce, a szemét között meghalni.

Az emberiség gyarló módon kisajátította a Földet, pedig mindvégig csak egy megtűrt vendég volt. Most mi uralkodunk. De nem tudhatjuk meddig, és azt sem tudhatjuk, hogy a természet mikor torolja meg tetteinket.

Forrás

Hozzászólások