Dühében lerúgott egy szurkolót, majd benyomott egy sajtburgert

Húszéves a PL legnagyobb botránya

2015/01/23

Eric Cantona neve Angliában vagy nagyon jól cseng, vagy nagyon rosszul. Manchesterben az előbbi, mindenütt máshol az utóbbi. Húsz éve történt, hogy a United francia csatára a pályáról lefelé ballagva nekifutásból mellkason rúgott egy szurkolót stoplissal. De nem nagyon izgatta fel magát, egy gyorsétteremi sajtburgert zabálva fojtotta le a Premier League eddigi legnagyobb botrányát.

Az angol szurkolók jól emlékszenek 1995. január 25-ére, amikor Eric Cantona, a Manchester United királyként tisztelt francia csatára egy kiállítás után nekifutásból, egy kung-fu mozdulattal belerúgott egy Crystal Palace-szurkoló mellkasába, és megütötte párszor ököllel, mert az sértegette őt.

Az eset is példátlan volt, de a büntetés is: a játékos nyolc hónapos eltiltást kapott, és két hét börtönt, amit végül százhúsz óra közmunkára változtattak. De nem rajta múlt. Csak 28 éves volt ekkor, és állítólag a visszavonuláson gondolkozott, az ítélet kihirdetésekor azonban nem nagyon mutatta, hogy különösebben aggódna. Íme az eset:

Az évforduló kapcsán a BBC-n volt egy beszélgetés Ned Kellyvel, a United akkori biztonsági főnökével, aki elárulta, mennyire nem érdekelte Cantonát a bíró súlyos döntése. “Mikor a cellájába vezették, megvonta a vállát, majd leültünk. Ennivalót nem vihetett be, a rendőrök hoztak neki a közeli gyorsétteremből valami burgert meg sültkrumplit.”

Cantonát annyira nem izgatta fel a dolog, hogy magától simán belement volna a kéthetes börtönbüntetésbe is. “Nem túlságosan érdekel ez az egész, letöltöm a büntetésem, és kész” – mondogatta Kellynek, mielőtt bevitték volna. Közben vidáman autogramot oszogatott, és fotózkodott a rajongókkal, amíg a rendőrök hagyták.

Cantonát imádták Manchesterben, ahol 1992 és 1997 között játszott, de az is tény, hogy ő volt az 1992-ben alakult Premier League elős igazi rosszfiúja, aki ráadásul nem sokat törődött a magáról kialakult képpel. Hosszú évekkel később elárulta, sosem bánta meg, hogy brutálisan lerúgott egy szemtelen szurkolót 1995-ben. Ő csak őszinte volt magával és mindenkivel, de vállalta, amit tett.

Hozzászólások