Dukan diéta

Hogyan kell csinálni?

2014/09/03

A Dukan diéta egy francia eredetű fogyókúrás módszer, mivel kitalálója és egyben megálmodója egy francia származású dietetikus, Dr. Pierre Dukan. Az elmélete nagyon hasonlít az Atkins féle diétához, tehát magas fehérje-, ellenben kevés kalóriatartalmú ételek fogyasztása a cél. Dr. Dukannal a korábbival ellentétben, kerüli a zsírokat.

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértõje

A diéta négy szakaszból áll, aminek a lényege, hogy hirtelen ne legyen nagyon drasztikus és szigorú, azonban látványos és tartós a fogyást eredményezzen.

Első szakasz: Fehérjét fehérjével

Az első szakaszban kizárólag fehérjét szabad enni. Viszont azt korlátlan mennyiségben, bármikor és bármennyit. Az első szakasz intervalluma 3-10 nap között „mozog”. Azért nem konkrétan megszabott az ideje, mert ez  egyénfüggő. (Attól függ, hogy ki mennyi súlyfeleslegtől szeretne megszabadulni.)

Fehérjeforrás: szárnyasok (csirke, pulyka), hal, zsírszegény tejtermékek (túró, kefir, natúr joghurt), tojás fehérje

A húsokat grillezve, párolva szabad elkészíteni, semmilyen zsiradékot nem szabad használni.

A táplálkozás mellett nagyon oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra is. A Dukán diéta napi minimum 2-3 liter folyadékot ír elő.

Második szakasz: Fehérje kombinálva zöldséggel

Ez a szakasz addig tart, amíg nem érjük el a kívánt testsúlyunkat. Tehát a csirke, hal mellé már szabadon lehet fogyasztani különböző zöldségféléket. Azonban fontos, hogy továbbra sem engedélyezett a zsír, szóval a zöldségeket, fehérjéket vagy sütőzacskóban párolva, vagy grillezett formájában lehet elkészíteni.

Ajánlott zöldségek: brokkoli, spenót, uborka, paradicsom, paprika, cukkini, padlizsán, spárga, karfiol, saláta stb. Burgonyát azonban tilos fogyasztani!

Harmadik szakasz: Fehérje, zöldség, gyümölcs, kevés szénhidrát

Ha elértél a harmadik szakaszhoz, már ehetsz naponta gyümölcsöt, de leginkább a délelőtt folyamán. (Vannak tiltott gyümölcsök, mint például a banán és a szőlő). Reggelire engedélyezett a teljes kiőrlésű kenyér (minimális, maximum egy nagyobb szelet vagy két kisebb). Továbbá hetente kétszer lehet enni a főétkezések mellé köretet (teljes kiőrlésű tésztát, rizst, bulgurt).

A szakasz időszaka a súlyvesztés függvénye, azaz a leadott kilót meg kell szorozni 10-zel, és addig kell a harmadik szakaszt csinálni. Dr. Dukan ezzel igyekszik a jojó effektust elkerülni.

Negyedik szakasz: A megszerzett forma megtartása

Az utolsó periódusnál igyekezni kell tartani a megszerzett formát. Bármit szabad enni (figyelni kell azért az arányokra), azonban heti egyszer mindig kell tartani egy fehérje napot!

Dukan a csütörtöki napot javasolja!

dukan kép

Itt is, mint minden diétánál, lényeges a sok folyadék és a rendszeres testmozgás! 

Sok sztár híve ennek a diétának, például Jennifer Lopez.

 

 

Hozzászólások