EB Percek 23

Az utolsó bejegyzés

2016/07/11

Az EB Percek utolsó bejegyzése következik. Egy meglehetősen furcsa EB-t izgulhattunk végig, de tegnap végül eldőlt, ki a kontinens legjobbja. EB Percek 23!

Elérkezett az utolsó nap. A legnagyobb meccs. A legjobban várt összecsapás. Az a találkozó, ami miatt minden csapat küzdött és megtett mindent, mégis csak kettőnek sikerülhetett. És közülük is csak egy örülhetett a legvégén.

Portugália – Franciaország 1 – 0 (hosszabbítás után)

A csoportmeccsek után nem hiszem, hogy túl sokan gondolták volna, hogy Portugália eljuthat a döntőig, sőt meg is fogja nyerni azt! Teljes antifutballt játszottak végig a torna során. A legjobb meccsük a Wales elleni volt, de az is inkább a teljesen elfáradt és szétesett ellenfél miatt! Nem volt javulás a játékukban, elpasszolgattak, de semmi extra.

A házigazdák ennél azért sokkal többet mutattak. Volt több jó meccsük is. A németek elleni találkozó után már-már azt gondolta volna az ember, hogy meg van az EB győztes csapata. Igazából egy pillanatig nem volt kérdés, hogy ők eljuthatnak-e a döntőig, de ilyen a futball. Nem mindig az egyértelmű dolgok igazolódnak.

Cristiano Ronaldo sérülésével még az a kevés támadó szellem is eltűnt a portugálok játékából, ami addig jelen volt, de szidni nem lehet őket. Jól mondták, inkább mondják azt a franciák, hogy nem érdemelte meg Portugália a győzelmet, mint hogy elveszítsék a döntőt. És nagy igazság az is, hogy mindig az adott mezőnyben és az adott körülmények között kell a legjobbnak lenni, mert bárhol, bármikor elsőnek lenni valamiben az nagy dolog és becsülendő!

Sokkal inkább a kékeknek kellene magyarázkodniuk, hogy miért nem tudtak simán átgázolni ellenfelükön! A győzteseknek soha nem kell magyarázkodniuk, nincs is miért. A sikert soha nem kell érvekkel alátámasztani vagy mentségeket keresni, hogy miért így, miért nem úgy! Az már más kérdés, hogy 2004 után ismét itt tartunk… Az is más kérdés, hogy azután a siker után a görögök elmerültek a süllyesztőben és azóta is a felfelé vezető utat keresik. Egyszer-egyszer kijöhet a lépés, de ez az Európa bajnok nem fogja megvédeni a címét, mert az a foci végét jelentené. Összességében azért örüljünk ennek az egy hónapnak, mert van minek!

És reménykedjünk abban, hogy a kupaszereplések nem rántanak minket vissza azonnal a valóságba, és ugyanezzel a tűzzel és bátorsággal fogunk tudni nekivágni a VB selejtezőknek is, ahol megmutathatjuk, hogyan kell Európa bajnokot verni!

Hozzászólások