Ebola – Gyanús beteg Romániában

Már csak az országhatár választja el Magyarországot a járványtól?

2014/08/13

Egyelőre Magyarországon semmilyen intézkedést sem terveznek a hatóságok, ugyanis úgy vélik, ezt a fertőzést csak behurcolni lehet hazánkba, mivel nincs közvetlen repülőjárat a járvány sújtotta nyugat-afrikai országokból. Habár az igaz, hogy meghalt az Ebola-vírussal fertőzött európai beteg Spanyolországban, és már Romániában is felmerült a gyanú, hogy valaki ugyanezt a betegséget kapta el, az országhatár biztosan távol tart minket a gyilkos kórtól.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 8., vagyis péntek óta nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai járványt. Ennek ellenére a hazai illetékes szervek nem látnak rá okot, hogy bármilyen biztonsági óvintézkedést tegyenek a megelőzés érdekében.

antsz

A Bors szerette volna megkérdezni Dr. Kis Zoltánt, az Országos Epidemiológiai Központ Légúti Vírus Osztályának vezetőjét, de az ÁNTSZ sajtóosztályának munkatársa közölte, nincs vészhelyzet, hiszen hazánkban még senki nem fertőződött meg, a külföldi megbetegedések pedig nem rájuk tartoznak.

Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója elárulta, tesznek-e lépéseket arra vonatkozóan, hogy előre kiszűrjék – már a repülőtéren – a fertőzött betegeket.

“Mi önhatalmúlag nem dönthetünk erről, csakis a magyar egészségügyi hatóság elrendelése után. A madárinfluenza idején felállított hőkamerákat is az ÁNTSZ járványügyi főosztálya biztosította, arról sem mi döntöttünk.” – Hardy is arra hivatkozott, hogy Afrikába közvetlenül csak Tunéziába és Egyiptomba vannak járatok. A fertőzött területek egyébként sem tartoznak a magyarok közkedvelt turisztikai célpontjai közé.

A fertőzés tünetei:

ebola„Az Ebola-vírus okozta megbetegedésre jellemző tünetek (hirtelen láz, izomfájdalom, gyengeség, fej- és torokfájás) általában a fertőzést követő egy héten belül jelentkeznek, a lappangási idő 2-21 nap. A betegséget természeténél fogva a még tünetmentes beteg nem tudja továbbadni. A rendelkezésre álló adatok szerint a vírus nem képes levegőben terjedni és szúnyogok sem terjesztik. A fertőzés a beteg ember vagy állat vérével, illetve más testnedveivel történő közvetlen érintkezés útján terjed. Ez is az oka, hogy magyarországi előfordulásának kockázata minimális. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a kontinensen eddig egyetlen Afrikából visszatérő utas esetében sem igazoltak Ebola-fertőzést.” – írja az ÁNTSZ

Az Ebola-vírus elleni gyógyszer és a védőoltás lehetőségei

Számos cég fejleszt oltóanyagot és gyógyszert az Ebola-vírus ellen, ám eddig egyetlen szer sem lépett a kipróbálás második klinikai fázisába, amikor a vizsgálati készítmény terápiás hatását vizsgálják emberek esetében, így engedélyt sem kapott egy sem.

Az Ebola-járvány nyugat-afrikai kitörése az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) adatai alapján 1013 halálos áldozattal járt, a fertőzöttek száma 1848.

A GSK gyógyszergyár az amerikai  Allergia és Fertőző Betegségek Országos Intézetével (NIAID) együtt fejleszt védőoltást, amely főemlősöknél bíztató eredményeket mutatott. A vakcina a klinikai tesztek korai szakaszába léphet, ha erre az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (FDA) engedélyt ad. A NIAID 2014 őszére várja a tesztek indulását.

A Johnson & Jonhson Crucell nevű részlege szintén a NIAID-dal együtt fejleszt védőoltást, amelynek első klinikai tesztjei 2015 végén, 2016 elején kezdődhetnek. A Crucell-vakcinát azért dolgozták ki, hogy további védelmet nyújtson a Marburg elnevezésű, súlyos és gyakran halálos kór ellen, amelyet azEbola-családjába tartozó vírus okoz.

A Bavarian Nordic dán gyógyszergyár az Imvanex nevű, himlő elleni védőoltását alakítja át filovírus elleni injekcióvá. (Az ebola a filovírusok közé tartozik.) Az amerikai kormány 17,9 millió dolláros (4,2 milliárd forint) szerződést kötött a céggel 2012-ben. Az Imvanex injekcióban beadható formája valószínűleg 2015-ben lép a klinikai tesztek első szakaszába.

A Profectus Biosciences jó eredményekkel tesztelte majmokon a vakcináját. Egyetlen, izomba adott injekció megóvta az összes rhesus majmot a megbetegedéstől, amikor három héttel később Ebola-vírussal fertőzték meg őket. A cég az reméli, 12 hónapon belül elkezdhetik a klinikai teszteket.

A Tekmira kanadai gyógyszergyárnak az FDA újra engedélyezte, hogy folytathassa gyógyszere tesztelését ebolafertőzött emberek részvételével, miután múlt hónapban leállította a próbákat. A hatóság azután függesztette fel a teszteket, hogy biztonsági aggályok merültek fel a szer legnagyobb adagja miatt.

A Biocryst gyógyszergyár BCX4430 jelű gyógyszerét a Marburg-vírus kezelésére fejlesztették ki, és a tesztek első, a klinikait megelőző fázisában van. Elemzők szerint az Ebola-fertőzés gyógyítására is alkalmas lehet.

A Siga Technologies kísérleti, ST-383 elnevezésű szere meg akarja akadályozni, hogy a vírus a gazdasejtbe hatoljon, ezzel hatásosan vetne véget a szaporodási ciklusának. Állatokon már kipróbálták – közölte a gyógyszergyár.

A Medivector japán partnerével, a Fujifilmmel közösen tárgyalásokat folytat az FDA-val, hogy a Favipiravir influenzagyógyszerét átalakítva az Ebola-vírus ellen is kipróbálhassák.

A Sarepta Therapeutics Ebola-vírus elleni gyógyszerének klinikai tesztjei megkezdődtek, de a kormányzati finanszírozást két éve elveszítették.

A kaliforniai MAPP gyógyszercég akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor Ebola-vírus elleni gyógyszerüket beadták két amerikai betegnek, akik segélyszervezeteknél dolgoztak a járvány sújtotta Nyugat-Afrikában. Mindkét páciens a javulás jeleit mutatja. A szert azonban még csak állatokon próbálták ki.

A Nanoviridices gyógyszergyár múlt héten azt jelentette be, hogy folytatja Ebola-vírus elleni szerének fejlesztését.

Hozzászólások