Ebösszeírás: így kerülhetjük el a több tízezres büntetéseket

Minden a tulajdonosok szemfülességén múlik

2015/02/16

Az önkormányzatoknak a törvény szerint ugyan már tavaly december végéig el kellett volna végezniük, az ebösszeírás mégsem történt meg mindenhol. Idén ezt mindenképpen pótolják, ezért a kutyatulajdonosoknak résen kell lenniük, ha el akarják kerülni a több tízezres bírságokat.

A kutyatulajdonosoknak arra kell nagyon figyelniük, hogy az illetékes önkormányzat mikor és hogyan szólítja fel őket, hogy jelentsék be, hány eb van a háztartásban. A csavar a történetben viszont az, hogy ezt nemcsak levélben vagy az internetes honlapon tehetik meg, hanem például az önkormányzat faliújságján is.

Bejelenteni pedig mindenképpen érdemes, már csak azért is, mert egyáltalán nem zsebpénzről van szó. Aki ugyanis elmulasztja az adatszolgáltatási kötelezettséget, az minimum harmincezer forintos bírságra számíthat. Ha az egyedi azonosító – mikrocsip – is hiányzik, akkor legalább 45 ezer forintot kell befizetni.

Two dogs on sidewalk
Ők lelkesen várják az összeírást

“Nincs lefektetve, hogy az önkormányzatoknak hogyan kell megszervezniük az összeírást, így az többnyire önkéntes bevalláson alapul” – mondta a Metropolnak Pallós László, a Nébih Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

“Nem érdemes azonban elkerülni az adatszolgáltatást, mert ha például egy nem bejelentett kutya harap meg embert vagy másik kutyát, annak a gazdája több okból is kényelmetlen helyzetbe kerülhet.” Ezért ha az önkormányzat erre felszólítja a lakosokat, szerinte azoknak mindenképpen együtt kell működniük.

A négy hónapnál idősebb kutyákat a fent említett csippel is el kell látni, ezt 2013 óta jogszabály írja elő. Ez azt a célt szolgálja, hogy pontosan megtudjuk, hány kutya van az országban, és hol. Az összeírás már megtörtént Budapest III. és VI. kerületében, a nagyobb városok közül pedig Miskolcon és Kaposváron.

Hozzászólások