Eddig ez volt a bűvös szám a kapcsolatokban

Most kiderült, mi a valóság

2015/05/04

Naivan hittél a hetedik év balszerencséjében? Ne aggódj, kutatók bebizonyították, hogy a kapcsolatokban ennél már jóval korábban megváltozik az érzelmi felállás, főleg elsősorban a férfiak fejében.

Hogyan is kell ezt pontosan érteni? Azt eddig is tudtuk, hogy a szerelem nem örök, és valójában a hormonok játéka az, ami szó szerint bolondot csinál belőlünk. Kutatások alapján a rózsaszín köd maximum két évig tartható fent, utána már sokkal inkább a kölcsönös szeretet és tisztelet az, ami meghatározza egy kapcsolat működését és létjogosultságát.

Couple in love - Beginning of a Love Story

A hetes szám nem csak a kapcsolatokban bűvös, misztikus eredetét már a népmesék és hagyományok óta valami különös köd lengi be: gondolj csak a hétfejű sárkányra, vagy a hét hét napjára. Az első krízis általában a kapcsolat hetedik hónapjában üt be, az utána következő már a hetedik év. Ez eredhet abból is, hogy rágörcsöl az ember és már nem bír szabadulni a babonák béklyójából, de sokan úgy gondolják, hogy minden hetedik évben változik az ember, a hormonháztartás, kicsit talán a személyiségünk is, és ennek tudható be, hogy aztán annyi szerelem és házasság zátonyra fut.

Most kutatók bebizonyították, hogy kár erre a hetesre ennyire fókuszálni: férfiak esetében ugyanis mindössze 12 hónapig tart a l’amour. Ennyi idő után drasztikusan csökken bennük a tesztoszteron, amiről köztudott, hogy a szexuális vágyért felelő hormon a férfi agyban. Eszerint a férfiak az első évben még csak-csak állják a sarat és nem lépnek félre, de az első évfordulót követően már a következő kiszemeltet fürkészik, és vadul buzog bennük a szexuális tettvágy a megfelelő partner megtalálására. A hűség tehát nem a tesztoszteron függvénye.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden férfi csalfa lenne és szükségszerűen félre fog lépni, de az biztos, hogy 12 hónap után erősen csökken a tesztoszteron szint és elmúlik az új kapcsolat varázsa. Hosszú távú kapcsolatban ez a szint pontosan harmadára csökken, míg hozzájuk képest az egyedülálló férfiak és egy új párkapcsolat hajnalán lévők tesztoszteron szintje egyaránt magas.

tesztoszteron2

A kutatás vezetője, Dr. Farrelly azt is hozzátette, hogy mennyire ügyes a természet, hiszen: “A csökkenő tesztoszteron szint felkészíti a férfiakat az apaságra, hogy jobban tudjanak gyermekükre figyelni, családjukról gondoskodni, és egyáltalán, megbarátkozni az új szereppel, ami számukra addig teljesen elképzelhetetlen volt. A tesztoszteron szint azért felelős a férfi agyban, hogy párkeresési- és találási mechanizmusukat beindítsa. Miután ez elkezd csökkenni, már sokkal inkább a család kerül előtérbe, és elkezdhetnek azzal foglalkozni, hogyan tartsák életben a kapcsolat működését.

Azért egy dolog a kutatás, és másik dolog, hogy ti magatok mennyire figyeltek oda a kapcsolat meghittségére. Azért, mert a hormonok már nem úgy működnek, ahogy azt elvárnák, tudatosan kezelhető ez a kérdés, és nem kell egyből azon aggódni, hogy letelt az első év, oda a hűség! Igenis törődj a másikkal, legyenek apró meglepetések és kedvességek, ne a megszokás irányítsa a kapcsolatot. Igaz ez a hétköznapokra és hétvégékre úgy, mint a szexuális életre.

Kívülről egy tündérmesének tűnik – és belülről is egy álom Ördög Nóra és Nánási Pál kapcsolata. Öt év házasság és két gyerek után is ugyanolyan szerelmese egymásba, mint megismerkedésük idején, de Nóra bevallotta: ezért mindketten sokat tesznek. Lesd el a sztár párkapcsolati tippjeit!

ordog nora3

Hozzászólások