Édes finomságokba mártogatott mályvacukor

Csináld magad - édes bűnözés otthon

2014/09/26

A mályvacukor, vagy marshmallow régi amerikai gyökerekre visszatekintő édesség, amely bár otthon is elkészíthető, de mi most azt szeretnénk bemutatni, hogyan lehet a sima – egyszerű mályvacukrot feldobni mutatós, és édes hozzávalókkal – a gyermekek legnagyobb örömére. 

malyvacukor10

Pláne a szünidőkben, na és Halloween környékén igazi édességbomba, és nem is kell hozzá nagyon sok minden, hogy igazán mutatós finomságot készítsünk a gyermekeknek.

Sőt, ha úgy gondoljuk, akkor szépen becsomagolva akár ajándékba is adhatjuk bárkinek. 

malyvacukor2

Egy biztos, családi elfoglaltság gyanánt is érdemes gondolkodni a színes mályvakészítésben, de azt nem árt figyelembe venni, hogy ha gyerekekkel csináljuk, a lakás könnyen csatatérré vállhat. 

malyvacukor9

És, hogy mi kell ehhez a könnyű, ám annál mutatósabb finomságok elkészítéséhez?

  • mályvacukor, amelyet bármelyik bevásárlóközpontban megvásárolhatunk
  • pálcikák, mind egy milyen méret
  • 1-2 tábla fehér csoki
  • 1-2 tábla barna vagy fekete csokoládé
  • tortadíszek (színes apró cukrok)
  • kókuszreszelék/darált dió/mandula – bármi amibe mártogatni szeretnénk

malyvacukor

malyvacukor1

Elkészítési mód

Egy-egy mályvacukrot húzzunk rá, egy-egy pálcikára

malyvacukor4

Külön edénybe olvasszuk fel a fehér és a barna vagy fekete csokoládét, amibe belemártjuk a mályvacukrot

malyvacukor3

Majd utána olyan “feltétbe” mártogassuk a csokis mályvacukrokat 

malyvacukor5

– amelyik tetszik vagy ízlik

malyvacukor6

Minél több félébe mártogatjuk, annál színesebb és mutatósabb a munkánk

malyvacukor7

És, hogy mi is az a mályvacukor?

A mályvacukrot az 1800-as évek közepétől készítik és nagyon közkedvelt az USA -ban. Nem véletlen találkozunk vele oly gyakran az amerikai filmekben, akár otthon, vagy táborozás közben. A mályvacukor valójában nem más, mint felhabosított tömény cukor, méz és zselatin keveréke. A mályvacukor nevét onnan kapta, hogy régen az összetevők közt szerepel a mályva növény gyökeréből készült szirup is. Ez biztosította, hogy a mályvacukor levegősebb, könnyedebb legyen. Ma már a mályvaszirup helyett zselatint használunk.

malyvacukor8

A mályvacukor nagyon sokáig tárolható, nem tud megromlani. A mályvacukor ízesítéséhez és színezéséhez használhatunk vanília aromát (sárga mályvacukor), rum aromát (pirosas mályvacukor), mandula aromát (zöld mályvacukor). Amennyiben aroma nélkül készítjük, úgy a mályvacukor fehér színű lesz, de még ilyenkor is ízesíthetjük kókuszreszelékkel ízlés szerint. Amennyiben kerülni akarjuk a mesterséges színezékeket, használhatunk bármilyen gyümölcsöt pl.: málna kinyomott és leszűrt levét.

Hozzászólások