Édes vágyak

Minden második nőnek fontosabb a csokoládé, mint a szex?!

2014/07/28

Sokakkal előfordult már, hogy munka közben, a nagyobb étkezések között kedvük támadt valamit enni: csokoládét, kekszet, hideg húst vagy pizzát.

A vágy hirtelen jelentkezik, és kielégítést kíván. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, mert akkor egyre erősebb lesz. Megoldásként eszünk pár falatot. A vad éhség rögtön megszűnik, jól érezzük magunkat. Több az energiánk, ismét termelékenyen dolgozhatunk. Azt tettük, amit kellett, testünknek megadtuk, amire szüksége volt. Némely kívánósságnak testi oka van, és ez azzal is összefügg, melyik nemhez tartozunk. Testünk ily módon üzen nekünk, tudatja, hogy hibátlan működéséhez milyen anyagokra van szüksége.

csoki

Ha hallgatunk rá, csodálkozva nyugtázhatjuk, hogy:

• átvészeltünk egy érzelmi hullámot

• új energiára tettünk szert

• a táplálékkal feltankoltuk testünket

• idegeink megnyugodtak

• csökkennek/megszűnnek a PMS tünetei

• a változás korának átvészelése is egyszerűbbé válik.

Megalapozott vágy

Sajnos, kielégített étkezési vágyaink pozitív hatásait nem értékeljük eléggé. Sőt, egyes könyvekben e jelenségről, mint abnormális dologról írnak, holott erről szó sincs! Nőknél teljesen természetes, a női test velejárói, és okuk a női fiziológiában keresendő. Ha valamire biológiailag van szükségünk, mindent megteszünk, hogy megszerezzük magunknak. Aki este fáradt, lefekszik, aki fázik, meleg ruhába bújik. Ezért, ha úgy érzi, csokoládéra van szüksége – egyen pár falat csokoládét!

csoki1

Egy napon talán majd így áll a könyvekben, lexikonokban: Női kívánósság: normális, biológiailag megalapozott vágy bizonyos élelmiszerekre, melyeket a női test egyensúlyának helyreállításához, energiával való feltöltéséhez igényel.

Megfelelő tápanyagok

Lehet, hogy azt gondolja: „Ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”, és mégis így van! Tudományos kutatások bizonyítják a női kívánósság – nem csak a terhesekről beszélünk! – áldásos hatását. Bizonyos élelmiszerekre vágyódni természetes a női szervezet számára. Pont a kívánósság segít abban, hogy elegendő tápanyagot vegyünk fel, hogy egészségesen és kielégítően táplálkozzunk, hogy stabil vércukorszintünk egyenletesen ellásson energiával, és az agyunkban zajló kémiai folyamatok lelki egyensúlyunkat biztosítsák.

A kívánósság tükrözi a női test biológiai szükségleteit. Néha farkasétvágyunk van bizonyos dolgokra, mint például a magas C-vitamin-tartalmú narancsra, máskor meg szénhidráttartalmú élelmiszerekre vágyunk, melyek a vércukorszintet emelik – mint a kenyér vagy az édesség. De gyakran áhítozunk zsír-, cukor– vagy keményítőtartalmú dolgok után, mert ezek az agyban zajló kémiai folyamatokat serkentik.

Az agyi folyamatok és a kívánósság

A közcímben szereplő jelenségek összefüggésének vizsgálata új terület a kutatás számára. Az eddigi eredmények szerint úgy tűnik, a kívánósság kielégítése révén olyan fontos anyagok termelődnek az agyban, melyek kiegyensúlyozottságot biztosítanak:

• a szerotonin nyugtatóan hat, a kiegyensúlyozottság érzetét teremti meg,

• az endorfinok többek között zsír és csokoládé élvezetekor szabadulnak fel, és az agy öröm- és vitalitásközpontjait aktiválják

csoki2

Ha alacsony a szint…

Ha az agysejtek szerotoninszintje alacsony, levertnek és ingerlékenynek érezzük magunkat. Keményítő – kenyér, tészta, burgonya – vagy cukortartalmú – bonbon, édes üdítő, gyümölcs vagy gyümölcslé – utáni vágyunk biológiailag tehát megalapozott, és a szerotoninszint emelését és a lelki egyensúly helyreállítását célozza meg. Így, ha engedünk a vágyainknak, ellazulunk, jobb lesz a közérzetünk és nagyobb a munkakedvünk. Az endorfinok is hasonlóan hatnak. Alacsony endorfinszinttel fáradtnak és kilúgozottnak érezzük magunkat. Zsír vagy csokoládé utáni vágyunk biológiailag indokolt, mert mihelyt engedünk neki, feltöltődik az „érezd jól magad!” tank, és életkedvünk fellobban. Nagyon valószínű, hogy sokszor mindkét anyagból túl kevés van, és így egyidejűleg vágyunk cukorra és zsírra.

Az eddigi kutatásokból az is kiderül, hogy a nők jóval gyakrabban vágynak cukor/zsír kombinációra, mint csak cukorra vagy csak zsírra. A csokoládéban pedig megtalálható e két tápanyag ideális kombinációja: 50% cukor, 50% zsír! Miért pont a nők vannak biológiailag összehangolva étkezési vágyaikkal? Kívánósságuk a testi és lelki egyensúly biztosításán túl még alapvetőbb szükségletekre vonatkozik – a túlélés biztosítására.

Hozzászólások