Édességek, bűntudat nélkül

2014/06/22

Az emberek döntő többsége imádja az édességet, az édes ízeket. Tapasztalatból tudom, hogy fogyókúra idején hatványozottan tör ránk az édesség utáni vágy.

Tévedés azonban azt gondolni, hogy a diéta idején le kell mondanunk az édességről, a finom sütik ízéről, készíthetünk diétába illeszthető finomságokat, de nem a régi megszokott alapanyagokból, hanem egy egészséges változatát, melyet elfogyasztva nem lesz bűntudatunk. Ennek egyik alapja a különböző ízesítésben kapható fehérje por.

Kezdőknek, íme, három egyszerű, könnyen elkészíthető édesség!

Kezdjük az egyik legnépszerűbb finomsággal, a palacsintával, melyet én szinte minden nap elkészítek.

Hozzávalók:

1 db tojássárgája

4 db tojásfehérje

40 g zabkorpa

1 adag csokis/vanília fehérje (illetve mindenki saját ízesítésű fehérjéje)

Sütéshez kókuszzsír

zabkorpas_palacsinta

Elkészítése: Minden hozzávalót egy tálba teszünk, amit bot mixerrel jól össze turmixszoljuk. Serpenyőben pici kókuszzsírt megolvasztunk és egy merőkanálnyi adagot szétfolyatunk benne. Palacsintaformákat sütünk ki, amit édesítővel, gyümölccsel, túróval vagy akár diétás lekvárral bátran fogyaszthatunk.

A másik nagy kedvencem, melynek receptjét az edzőteremben kaptam a kókuszgolyó.

Hozzávalók:

2 db alma (nagyobb)

15 dkg zabliszt

4.5 dkg csokis fehérjepor

2 csapott ek. zsírszegény kakaópor

10 dkg kókuszreszelék

édesítő ízlés szerint (Dia Wellness, stevia)

zab_kokuszgolyo

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük egy tálba. Az alma reszelékhez adjuk hozzá a többi alapanyagot, kivétel a kókuszreszelék, melynek csupán a háromnegyed részét keverjük a masszába. Jól összedolgozzuk az egészet és letakarva kb. 1-1.5 órára a hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen, így könnyebben formázható lesz. Ha letelt az egy-másfél óra vizes kézzel apró golyókat készítünk, melyet a maradék kókuszreszelékben megforgatunk. Így kész is a finom, de egészséges süti!

Harmadik receptajánlatom a csokis-baracklekváros piskóta kocka.

Hozzávalók:

3 db tojás

3 ek. Dia wellness édesítő (a cukorral egyenértékű, egyforma az erejük, és az arányuk is)

30 gr csokis fehérje

30 gr kakaópor (zsírszegény, cukormentes )

15-20 gr kókuszzsír

egy k.k. szódabikarbóna

piskotakocka-csokival

Elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk (mint a hagyományos piskóták készítésekor) a sárgáját habosra keverjük a Dia Wellness „cukorral” (folyékony édesítőt is használhatunk), hozzáadjuk a fehérjeporral elkevert kakaót és a szódabikarbónát, majd beleöntjük a kókuszzsírt. a tojás fehérjét kemény habbá verjük és a csokis masszába óvatosan beleforgatjuk. Az így kapott piskóta alapanyagot sütőpapírral kibélelt tepsibe, 180 fokon 20-22 perc alatt készre sütjük. (villát beleszúrva, ellenőrizzük, hogy átsült-e.). Ha megsült kettévágjuk, megkenjük cukormentes baracklekvárral (használhatunk más ízű lekvárt is) és kockákra felvágva fogyaszthatjuk.

Szerző: Petruska Szonja

Hozzászólások