Egészséges, diétás, olcsó és percek alatt elkészíthető

Cukkini variációk

2014/08/16

Az utóbbi évek egyik nagy kedvence a cukkini. Méltán lett népszerű a diétázók, fogyókúrázók körében is, hiszen alacsony a kalóriatartalma, egészséges, gyorsan elkészíthető, ráadásul olcsó és remekül variálható.   

Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértője

A cukkíninek a gasztronómiai értékén túl, élettani hatását is érdemes megemlíteni, hiszen sok vitamin és ásványi anyag van benne, ezek közül talán a legfontosabb a héjában lévő béta-karotin, de tartalmaz jelentős mértékben C-vitamint, kalciumot, káliumot, cinket és folsavat. Fogyasztása elősegíti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert. Remek hétköznapi ételeket, hétvégi ebédet vagy grill partis finomságot készíthetünk belőle. A sütés-főzésben nem túl járatosak, állandó időhiányban „szenvedők” is bátran használják ezt a remek zöldséget.

Elkészítési módjának és variálhatóságának csak a fantáziánk szabhat határt.

Íme, néhány cukkinis ötlet kedvcsinálónak!

Töltött diétás cukkini

Hozzávalók:

  • 4 közepes cukkini (zsenge)
  • 50-60 dkg darált hús
  • 1 zacskó reszelt light mozzarella sajt
  • 1 kisdoboz paradicsompüré
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, oreganó ízlés szerint
  • olíva olaj

Elkészítési mód:  A cukkinit megmossuk, a végeit picit levágjuk, majd kettészeljük és a magjait kivágjuk úgy, hogy kb 1- 1,5 cmes fala legyen és besózzuk (levet enged). Sütőben félig elősütjük.

Serpenyőben az olívaolajat felforrósítjuk, beletesszük a darált húst, kissé megpirítjuk, ráöntjük a paradicsom pürét, hozzáadjuk a fokhagymát, sót fűszereket és együtt puhára pároljuk. A kész tölteléket, beletöltjük a megsült cukkini „csónakokba”, darált mozzarellával megszórjuk, majd visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, míg a sajt meg nem pirul a tetején.

töltött_cukkini

Tejszínes cukkinis csirkemell

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemellfilé felszeletelve
  • 4 db vékony cukkini
  • 1 dl zsírszegény tejszín
  • 1 kispohár zsírszegény tejföl
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 15 dkg reszelt light mozzarella
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • reform ételízesítő, só, őrölt bors, bazsalikom

Elkészítési mód: A hússzeleteket a reform ételízesítővel picit megszórjuk ( sós a reform, ezért nem kell külön besózni) és egy serpenyőben az olívaolajon elősütjük. A tejfölt összekeverjük a tejszínnel, hozzákeverjük az áttört fokhagymát, parmezánt és a fűszereket, a sót, a borsot, bazsalikomot. A cukkiniket megmossuk és kb. 3-4 mm vastagságúra felszeleteljük.

Kiolajozunk egy tűzálló tálat, a közepére rakosgatjuk a hússzeleteket, köré (rá is mehet) szórjuk a cukkiniket és a tejfölös masszát rákanalazzuk és az egészet megszórjuk a light mozzarellával. 200- 220 fokos előmelegített sütőben  kb. készre sütjük. (Kb.15-20 perc)

P1050191

Cukkinis rántotta

Hozzávalók

  • 1 db közepes cukkini
  • 1 db fehér hagyma
  • 1 db húsos paprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 db tojás fehérje
  • 1 db sárgája
  • 2-3 ek. olíva olaj vagy ennek megfelelő kókuszzsír

Elkészítési mód: A zöldségeket megmossuk, felkarikázzuk és az olívaolajon vagy kókuszzsíron puhára pároljuk. Amikor megpuhult, a felvert tojást ráöntjük és készre megsütjük. 

P7221956

Sült cukkini

Hozzávalók:

  • 3-4 db cukkini
  • 2-3 ek. olívaolaj vagy kókuszzsír
  • só, bors, kakukkfű és fokhagyma granulátum

Elkészítési mód:  A cukkiniket megmossuk, hosszában fél centis szeletekre vágjuk, borsozzuk és meghintjük a fokhagyma granulátummal. Egy serpenyőbe 2-3 ek. olajat (kókuszzsírt) teszünk, közepesre hevítjük és annyi szeletet teszünk bele, amennyi a serpenyőbe fér.

Ha az egyik oldalát megpirítottuk, megfordítjuk őket és megszórjuk kakukkfűvel  és a másik oldalát is megsütjük. Ha megsütögettük a szeleteket, fogyasztás előtt sózzuk, ízlés szerint. Köretként húsok mellé és önállóan is fogyasztható. Nyáron grillen is süthetjük. 

STP61718

Sajtos cukkini muffin

Hozzávalók:

  • 50 dkg cukkini
  • 20 dkg zabliszt
  • 10 dkg  kókuszzsír (folyékony állagú)
  • 2 db tojás
  • fél cs. sütőpor
  • 1 kispohár natúr joghurt
  • 10 dkg reszelt light sajt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. só
  • bors ízlés szerint

Elkészítési mód: A cukkinit a lereszeljük, besózzuk, állni hagyjuk. A folyékony kókuszzsírt a tojásokkal jól elkeverjük, majd belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a joghurtot, a reszelt sajtot és a jól kinyomkodott cukkinit. A lisztbe elkeverjük a sütőport és a borsot. illetve a sót, majd a cukkinis masszához adjuk. Egy 12-es muffin formába muffin papírokat teszünk és belekanalazzuk a tésztát. 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. ( tűpróbával megnézzük, elkészült-e, ha nem tapad rá a massza, akkor megsült)

5040496849f90

Ha hiányoltok leves receptet, vagy ha leves pártiak vagytok, akkor egy korábbi cikkemben megtalálhatjátok a cukkini krémleves receptjét is.

Jó étvágyat!

Hozzászólások