Egészséges élet a Marson?

2014/05/09

A NASA tanulmányozza, hogyan tartható meg az űrhajók legénységének egészsége a hosszú űrutazások során.

Most, hogy ilyen közel áll az emberiség a Marsra történő űrutazáshoz, a NASA úgy gondolta, hogy ideje előkészítenie a legnagyobb célját: a távoli űr felfedezését. Három NASA Kutatási Központ tanulmány – amely annak kutatását tűzte ki célul, hogy feltárja a távoli űrbe való utazás hatásait az asztronauták egészségére – összességében egy mintegy 17 millió dolláros finanszírozást kapott.

mars-one-applicants

A javaslatok egyike azt kutatja, hogy hogyan lehetne enyhíteni a térbeli tájékozódási zavarokat egy hosszú űrutazás után, míg egy másik patkányokon fog kísérletezni, hogy meghatározza a csontváz reakcióját a hosszan tartó mikrogravitációra.  A harmadik kutatás pedig célul tűzte ki, hogy részletes áttekintést nyújthat a robot misszióknak, amelyeket bolygók felszínére, holdakra, aszteroidákra és hasonló terepekre küldenek.

MO lander cam 19 Aa

A NASA reméli, hogy ezek a tanulmányok megvilágíthatják, hogy a távoli űrbe történő utazások milyen hatást gyakorolnak az emberi látásra, csontsűrűségre és a szív- és érrendszeri funkciókra, nem is szólva ezek hatásáról az emberi viselkedésre és a mentális egészségre. Persze ez a 17 millió valószínűleg nem lesz elég arra, hogy minden felmerülő kérdésre választ kapjunk, de legalább elkezdődhetnek ezek a tanulmányok az elkövetkezendő egy-három évben.

Hozzászólások