Egészséges és finom olasz fűszer az ételekhez

Pesto készítés házilag

2014/10/07

Sajnos manapság szinte minden készen kapott fűszerben találhatóak tartósítószerek, adalékanyagok, cukor, indokolatlanul sok só, melyek kifejezetten egészségtelennek számítanak. Érdemes ezért házilag készíteni különböző ételekhez, húsokhoz fűszert. Egy ilyen nagyszerű, könnyen elkészíthető egészséges fűszer az Olaszországból származó pesto.

Szonja5
Petruska Szonja, az RC News diéta és fitnesz szakértõje

Hogyan kell elkészíteni? Mi mindent tudsz vele fűszerezni, ízesíteni? Most megtudhatod!

A legtöbb ember számára legismertebbnek számító a genovai pesto. Számos szószt neveznek pestonak, hiszen ez az elnevezés az elkészítés módszeréből fakad. Ugyanis a jelentése, nem más, mint mozsár, amiben a hozzávalókat összezúzzák. A legismertebb a genovai, mely összesen hét adalékanyagból áll. Ezek a következők: fokhagyma, bazsalikom, oliva olaj, fenyőmag, parmezán sajt, só és bors.

 Hogyan kell elkészíteni? Nézzük!

 Hozzávalók

10 dkg bazsalikom

4 gerezd fokhagyma

2 dl oliva olaj

8-10 dkg frissen reszelt parmezán sajt

5-6 dkg fenyőmag

ízlés szerint só, bors

Elkészítés

Először a bazsalikom levelet letépkedjük és megszárítjuk, majd mozsárban a fokhagymával és az előre 200 fokon 10-15 percig megpirított fenyőmaggal összezúzzuk, és ízlés szerint megsózzuk. Miután ez kész lassan hozzáadjuk az oliva olajat és a parmezán sajtot, majd megborsozzuk, és szintén jól összedolgozzuk, hogy krémes állaga legyen. Ha túl sűrű, meleg vízzel lehet hígítani.

Manapság egyre kevesebben használnak, tartanak mozsarat, ennek hiányában lehet helyettesíteni bot mixerrel.

pesto2

Rendkívül sok ételt lehet vele feldobni. Például tésztákat, húsféléket, salátákat ízesítheted vele, vagy szimplán fogyaszthatod előételnek pirítósra kenve.

Most egy finom tésztás receptet hoztunk nektek!

Tejszínes-pestos csirke-rizstésztával

penne pesto

Hozzávalók

csirkemell filé

pesto

alacsony zsírszázalékos tejszín

parmezán sajt

rizstészta

rukkola, paradicsom (díszítésnek)

Elkészítés

A csirkemelleket csíkokra vágjuk, majd sóval, borssal fűszerezzük, és kevés olajon megpirítjuk. Eközben egy másik edényben, serpenyőben a tejszínt, a pestoval és egy kevés parmezán sajttal összerottyantjuk. Mikor ezek készen vannak, a rizstésztát kifőzzük, majd egy nagy tálban a csirkemell csíkokat és a tejszínes-pestos szószunkat összeforgatjuk a rizstésztával. Tányérra szedjük és a tetejére vagy a tányér szélére rukkolát és friss paradicsomszeleteket teszünk.

Egyszerű és nagyszerű választás a mindennapokra!

 

Jó étvágyat!

 

 

 

Hozzászólások