Karácsonykor sem kell lemondanod a mesés süteményekről, azonban vannak olyan desszertek, amelyet amellett, hogy finomak, egészségesek is.
Az, hogy közeledik a karácson nem feltétlen kell egyet jelentsen a plusz kilókkal. Ha egy picit odafigyelsz, és nem bejglit eszel a bejglihez, hanem beiktatsz egy-két olyan édességet, amely egészséges, tuti, hogy nem szalad rád az a fránya felesleg. A következő desszertek akár útmutatóul is szolgálhatnak.
Citromos túrótorta
Hozzávalók:
- másfél csésze keksz vagy kekszdara – ha igazán diétás sütit akarsz, Graham-kekszdara
- 3 evőkanál vaj
- 2 citrom leve és reszelt héja
- másfél kávéskanál zselatinpor
- 1 csésze zsírszegény túró
- fél csésze barnacukor
- 2 tojás
Elkészítés:
enj ki egy kör alakú, körülbelül 20 cm átmérőjű sütőformát. A kekszet, amennyiben egészben vetted meg, törd robotgéppel vagy aprítógéppel finom morzsákká. Olvaszd fel a vajat, majd keverd bele a morzsát. Tedd a sütőformába, és jól nyomkodd le. Tedd a formát a hűtőbe. A citromos-túrós réteg elkészítéséhez tedd a citromhéjat és a citromlevet egy edénybe, majd keverd hozzá a zselatint. Lassan melegítsd fel a keveréket, várd meg, amíg a zselatin felolvad, majd hagyd kihűlni. Egy másik tálban keverd össze a túrót és a cukrot, majd add hozzá a szétválasztott tojások sárgáját és a zselatinos keveréket. Verd fel a tojásfehérjét, majd óvatosan forgasd össze a túrós keverékkel. Tedd rá a kekszes alapra, simítsd el, majd tedd a hűtőbe körülbelül 2 órára. Ha megdermedt, vedd ki a formából, és tálald szeletekre vágva.
Vendégváró töltött alma
Hozzávalók:
- 5 alma
- 1 citrom
- 20 dkg zsírszegény túró
- 2-3 evőkanál barnacukor
- 1 csipet fahéj
Elkészítés:
Reszeld le a citrom héját, a levét pedig facsard ki. Az almákat hámozd meg, vágd félbe, és távolítsd el a magházat. Főzd az almákat 5 percig forrásban lévő vízben, majd hűtsd le. A túrót keverd össze a fahéjjal, a citromhéjjal és a cukorral, majd töltsd az almákba. Tedd a hűtőbe egy-két órára. Tálald hidegen.
Mennyei mézi figurák
Hozzávalók:
- 1 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 bögre zabkorpa
- kevés fahéj
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 2 evőkanál kókusz olaj
- 2 evőkanál méz
Elkészítés:
Egy nagy tálban alaposan keverd össze a száraz hozzávalókat, add hozzá az olajat, a mézet és szükség szerint egy kis vizet, hogy gyúrható masszává álljon össze. A tésztát pihentesd fél napig, majd nyújtsd fél centi vastagságúra, és szaggass belőle Mézi figurákat. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 7 perc alatt el is készül, de a legjobb, ha figyeled, hogy mikor kezd barnulni a széle.
Bársonyos brownie
Hozzávalók:
- 125 g vaj
- 170 g ét csokoládé
- 50 g xilit és 50g eritrit
- 3 tojás
- 100 g őrölt mandula
- 50 g teljes kiőrlésű liszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- csipet só
- piros ételfesték
Elkészítés:
A csokit és vajat gőz felett olvaszd fel, a tojásokat verd habosra, majd keverd össze az összes hozzávalót. Öntsd a tésztát kivajazott tepsibe, és 180 fokon süsd kb. 25 percig.