Egészséges lekvár házilag

A cukor édesítő és zselésítő hatását pótoljuk mással

2014/06/29

Egészséges életmódunk fontos része, hogy az elfogyasztott élelmiszerek minimális cukrot és kalóriát tartalmazzanak. Itt van viszont a befőzés ideje – hogyan találjuk meg az egészséges egyensúlyt, hogy felhőtlenül élvezhessük a gyümölcsszezon örömeit is – fitnessz szakértőnk egészséges receptje segít ebben:

“Mivel az üzletekben kapható lekvárok, krémek többsége cukorral készült, de én ezt egészségesebb formában szerettem volna elkészíteni, ezért saját lekvárt főztem, melynek a receptjét most megosztom veletek.

fotó: mindmegette
fotó: mindmegette

Vegyünk meggyet, diót, egy kisebb mennyiségben málnát – ami enni is jó és a meggy mellé kitűnő ízfokozó. Megtisztítjuk a meggyet, kiszedjük a magját – bár elég pepecs munka, de a végeredmény mindenért kárpótolni fog. A megmosott meggy mellé teszünk néhány kanál málnát – de aki nem szereti a kicsi magvakat a lekvárban, az ki is hagyhatja – majd a régi jól bevált receptben írt cukor mennyiségét kiváltjuk a diétához is kiváló eritrittel. Bár azt gondolom, hogy mindenki használja azt, ami neki bevált.

Fontos, hogy – mivel nem cukorral édesítünk, pótolni kell a cukor zselésítő hatását. Erre leginkább alkalmasak a 3:1-ben zselésítőszerek, vagy ha ezt nem szívesen használná valaki, akkor lehet cukkinivel is sűríteni, vagy almával. Bár az íz tekintetében javasolnám a gyenge, mag nélküli cukkinit. A meggyet és a málnát összeturmixoljuk, feltesszük egy nagy vastagfalú edénybe főni, majd amikor habzik a gyümölcs teteje, levesszük a tűzről ésleszedjük a tetejéről a habot, belekeverjük a halvány barnára pirított diót. Egy kisebb szál bazsalikomot összedarabolunk és a forró lekvárba dobjuk, de már nem főzzük tovább, hanem az előkészített, sterilizált üvegekbe töltjük. Lefordítjuk az üvegeket egy-két másodpercig, majd visszafordítom és úgynevezett száraz dunsztba tesszük.

Egy vastag plédbe tekerjük az üvegeket, majd egy napig ott is hagyjuk. A bátrabbak és akik “bűnöznének” néha a diéta alatt, a megtöltött üvegek tetejére tehetnek egy-egy kiskanál rumot, és ezt követően zárják le az üveget. Egy finom ízletes túrófelfújt mellé isteni lesz a saját készítésű lekvárunk. De ha igazán jól sikerült, ajándékba is adhatjuk ínyenc ismerőseinknek.”

Hozzászólások