Egy borzalmas tragédia amelyre senki nem figyel

A katasztrófa melyről nem beszélünk

2016/11/28

Az Izraelben öt napig pusztító futótüzek miatt több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát. Halottak, sebesültek és kevés ember aki figyel rájuk.

A világban számos tragédia történik nap mint nap amelyre egyáltalán nem figyel senki. Ilyen a következő esemény is. Minden híroldal és híradó képes napokig írni és tudósítani a terrortámadásokról, a különféle gyilkosokról. Az Izraelt sújtó jelenlegi tragédia is terror. Az ott élők “gyújtogató terrorizmusnak” is nevezik. Miért van az, hogyha Izraelről van szó elfordulunk, mintha az természetes lenne? Természetes, hogy ott nap mint nap ártatlan emberek halnak meg, mert lelövik őket az utcán? Vagy természetes az, hogy rendkívüli tűz tombol és egy Facebookos megosztást sem kap a katasztrófa. 

Öt napon át több tucat helyen tomboltak a lángok Izraelben, s az erős szél és a rendkívüli szárazság is gyorsította a terjedésüket. Ciszjordániában, a Halamis nevű zsidó telepről mintegy ezer embert telepítettek ki. A lángok 45 házat tettek lakhatatlanná. Az oltási munkálatokban 21 repülő ontotta tonnaszám a vizet a lángoló területekre folyamatosan. Az izraeli gépeket török, görög, horvát, orosz, francia, kanadai, spanyol és azeri repülők is segítik. Benjámín Netanjáhú miniszterelnök a tűzesetekkel összefüggésben „gyújtogató terrorizmusról” beszélt, amelyet „Izraellel szemben nagyon ellenséges elemek” követtek el.

Az izraeli hadsereg közben tudatta: több mint tíz palesztint fogott el az első napokban akiket gyújtogatással gyanúsítanak. Hármat közülük benzines palackokkal, öngyújtóval értek tetten. A palesztin vezetés ezzel kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott, de a tűz megfékezéséért palesztin tűzoltók is kockáztatják az életüket izraeli kollégáikkal együtt. Ajman Oda izraeli arab ellenzéki politikus visszautasította, hogy az izraeli kormány az arabokat tegye felelőssé a tűzvészért, s úgy véli, hogy az izraeli kormány politikai haszon reményében az arab kisebbség ellen uszít.Hivatalos becslés szerint az Izraelben pusztító tűzvész rekordmennyiségű, 13 ezer hektárnyi erdőt és bozótost tarolt már le.

Végül az 5 napig tartó tűzvész, 180 sérültet, több mint 560 leégett házat, 25 fogvatartott gyújtogatót eredményezett. Mintegy 2500 tűzoltó dolgozott 630 tűzzel szemben Jeruzsálemtől az északi Nahariáig. Másfél millió tonna égésgátló folyadékot használtak fel mintegy 480 bevetés során. A tüzek teljesen kialudtak. 

Hozzászólások