Egy fiatal vallomása: így menekültem meg az ISIS fogságából

Ilyen az élet ISIS harcosként

2017/04/13

Az ISIS-ben egy érzelem létezik, mégpedig a félelem. Azonban az Iszlám Állam egyre csak gyengül, főleg Irakban, így egyre többen menekülnek a fogságából.

Az Iszlám Állam terrorban tartja jóformán az egész világot, így nem csoda, hogy az ISIS-ben lévő emberek félnek. Félnek a szabályoktól, a büntetésektől, a légicsapásoktól, a természeti viszontagságoktól. Rettegnek attól, hogy elfogy a gyógyszer, a tiszta víz vagy az élelem. Az IÁ folyamatos gyengülése miatt egyre több tag veszi a bátorságot, hogy kiszabaduljon a terroristák fogságából.

Adel (nem ez az igazi neve) elárulta, hogy miként került hozzájuk. “14 éves voltam mikor cigarettát árultam az utcán. Ezért fogtak és letartóztattak, a börtönben egy zsákot húztak a fejemre. Sokszor megvertek, kínoztak. Nem tehettem semmit. Az egyetlen, amire gondoltam, hogy bárcsak meghalnék.”

Az ISIS teljes mértékben átvette az uralmat a bebörtönzött gyermekek felett. Saját könyvekből tanítottak nekik. Nem matematikát vagy irodalmat, de még csak nem is hittant. A fiatalok megtanulták, hogy tudják hatékonyan használni a legpusztítóbb fegyvereket, hogy tudják egy gyermek vagy egy csecsemő torkát egy vágással elmetszeni. Teljes agymosást hajtottak végre rajtuk. Akik ellenálltak a nyomásnak -mint Adel- azokra halál várt. A “lázadókra” narancssárga egyenruhát adtak, majd vártak a kivégzésükre. Szerencséjükre az elnyomók még időben parancsot kaptak, hogy ezt nem tehetik meg, a megmentőjük pedig a Save The Children alapítvány volt. Adel most 17 éves és biztonságban él, nekik köszönhetően.

Rengeteg gyermek van, aki hasonló szörnyűségeket kell átéljen, mint Adel. A menekülés is hatalmas trauma volt számára, hiszen a szökés közben át kell kelni a legveszélyesebb földrészeken, ahol végig szembe kell nézni az ISIS harcosaival, akik kegyetlenül mészárolják le az embereket. Emellett folyamatosan ki vannak téve a légibombázásoknak és a taposóaknák veszélyeinek.

Rengeteg olyan gyermek él a világon a terroristák fogságában és sajnos nem mindenki olyan szerencsés, mint Adel. Két lehetőségük van: meghalnak vagy csatlakoznak. 

Forrás

Hozzászólások