Egy gombnyomásra leszállnak a jövő repülői

2019/11/06

Legalábbis azok, melyekben ott lesz a Garmin legújabb fejlesztése. Az említett cég navigációs és egyéb viselhető okoseszközeiről híres, de ezúttal most a repüléstechnológia irányába nyitott és kisrepülőgépekhez tervezett olyan funkciót, mely adott esetben akár életet is menthet.

Az Autoland nem egy robotpilóta, ám működési elve hasonló. A Garmin legújabb találmánya arra az esetre született, ha a kisrepülők pilótája valami okból nem képes letenni a gépet és az utas sem tud repülőt vetezni.

Az Autoland gomb megnyomásával aktiválható az a mód, melyben a repülőgép az időjárási és egyéb körülményeket, valamint az üzemanyagszintet is figyelembe véve biztonságos leszállóhelyet keres. A fejlesztés száz százalékosan önvezérelt, és a vállalat szerint az útvonal megtervezéséhez kell emberi közreműködés, mert mindent elintéz a gép az Autoland segítségével.

garmin

A gyártó arra is gondolt, hogyan nyugtassa meg a pánikba esett utast, így a rendszer el is magyarázza, milyen fázisokon megy keresztül. A Garmin nem győzi kihangsúlyozni, hogy ez nem egy robotpilóta, csak egy vész esetére gyártott landolási segéd.

Az Autolandet még nem lehet használni, most tart az engedélyezés fázisában és az amerikai légügyi hatóság (FAA) jóváhagyására vár. Amennyiben rábólintanak a szakemberek, a funkciót két géptípusba, a Cirrus Vision Jet-be és Piper M600-asba fogják beépíteni. A TechCrunch pedig azt írja, hogy a fejlesztés a G3000-es rendszerű repülőkkel is kompatibilis lesz.

Nem ártana ilyen gomb beszerelése a nagy gépekbe is.

Hozzászólások