Igyál egyet és fogd rá a telefonodra!

2014/05/22

Alkohol meghajtású mikro üzemanyag cellák működtethetik majd az okos telefonjainkat.

A mérnökök évek óta küzdenek azért, hogy átütő eredményt érjenek el azért, hogy az akkumulátor technológiák fejlődésében egy következő szintre jussanak. Ehelyett megragadtunk az ismétlődő fejlesztéseknél, amelyek  a  mobil eszközeink erejét és hasznosíthatóságát erősen limitálják. Talán nem is a jó úton fogtunk hozzá a töltők fejlesztésének..?

alcohol

Egy orvosi kutató az Aalto Egyetemen Finnországban kifejlesztette a prototípusát annak a rendkívüli hatékonyságú mikro üzemanyag cellának, amely alkohollal működik. Lehet, hogy a jövőben, amikor majd legközelebb egy bárban lejtesz a következő italodért, a telefonodat is feltöltheted egyúttal.

Hallottunk már az üzemanyag cellás technológiáról a motor iparban, de a legalapvetőbb szinten, ahol az üzemanyag cellák pusztán az elektromosság generálására alkalmasak. Nincs rá ok, miért ne működhetne egy üzemanyag cella egy mobil eszközben és ráadásul a nagy energia sűrűség potenciálisan sokkal jobbá tenné ezt egy lithium-ion töltőnél. Ez csak annak a kérdése innentől fogva, hogy a cellát elég kicsire és tartósra készítsék el ahhoz, hogy működőképes legyen a zsebedben egész nap.

aksi

Az Aalto Egyetem üzemanyag celláját Gianmario Scotti tervezte a doktori disszertációjához. Ahogy a nagy üzemanyag cellák a mikro cella is alkoholt és oxigént fogyaszt, és vizet, széndioxidot és persze elektromosságot bocsát ki. Akár methanollal és etanollal is működik, de utóbbit kedveli inkább. A Scotti által tervezett cella egy apró alumínium ostya, mindössze 14 mm2 és kevesebb, mint egy milliméter vastag. Kis mérete ellenére alkohollal mintegy 0,5 voltot szolgáltat, hidrogénnel egy egész voltot, de az sokkal kevésbé praktikus.

Hozzászólások