Egy kutatás elmondja, miért vonzó valaki

Bedőlt az "Ellentétek vonzzák egymást"-elv

2016/07/15

Egy új kutatás szerint ha kapcsolatban vagyunk, akkor jobban vonzanak minket a sajátunkhoz hasonló arcok. Ezzel szemben az egyedülállókat pont az ellentéteik vonzzák.

A Frontiers in Psychology által kiadott kutatás eredményei szerint a párkapcsolati állapotunk jelentősen befolyásolja azt, hogy kit és mit tartunk vonzónak. A vizsgálatok során a csehországi Károly Egyetemen tanító Dr. Jitka Lindová és csapata különböző arcokról készített fotósorozatokat mutatott az egyetem diákjainak, majd arra kérték őket, hogy értékeljék a vonzóságukat. A képeket digitálisan megszerkesztették, hogy az arcok jobban hasonlítsanak a kérdezett sajátjára.

Észrevettük, hogy azok a résztvevők, akik nem voltak kapcsolatban, vonzóbbnak és szexibbnek tartották azokat az arcokat, amik a sajátjuk ellentétei voltak” – mondta Dr. Lindová. Ezt akkor tudták leginkább megfigyelni, mikor azonos- és ellentétes nemű arcokról mutattak fotót a fiataloknak. “Ez volt az első alkalom, hogy megfigyelhettük, hogyan változtatja a párkapcsolati állapotunk, hogy kit találunk vonzónak.

Ezt az magyarázza, hogy a vonzóságot felfogó mechanizmusok, amik segítenek kiválasztani a genetikailag megfelelő partnert, a háttérbe szorulhatnak egy romantikus kapcsolat során” – folytatta. “Ez egyfajta párkapcsolati karbantartó funkció lehet, ami meggátolja, hogy alternatívákat találjunk a partnerünk helyett, esetleg a magunkra emlékeztető vonások fontosabbá válhatnak a szociális támogatás szempontjából, amiket a rokonainktól várunk a hasonló jegyek alapján.

Kevés kutatást végeztek arról, hogyan változhat meg az észlelésünk, ha belépünk egy kapcsolaba. Ezek az eredmények fontos szociológiai és biológiai hatásokkal bírnak, amelyek további vizsgálatot igényelnek. Emellett Dr. Lindová rámutatott arra is, hogy ez a kutatás az alkalmazott pszichológiai tudományok szempontjából is érdekes lehet.

További információk ITT olvashatóak!

Hozzászólások