Egy kutatás szerint ezek a leggyakoribb válóokok

Ezekre nem is gondoltunk!

2018/11/29

Több kutatás is bizonyítja, hogy habár a legtöbben azt hiszik a megcsalás az elsődleges válóok, mégsem ez a leggyakoribb indok a válásra.

Az elköteleződés hiánya
Az amerikai National Fatherhood Initiative 2014-ben készített egy felmérést a válásokkal kapcsolatosan, és megállapították, hogy a válaszadók csaknem háromnegyede azért döntött a szakítás mellett, mert úgy érezték, nem tudnak elköteleződni – vagy éppen a partnerük nem képes ugyanerre. Azt tapasztalták, hogy hiányzik a párkapcsolatukból az összhang, a fejlődés, a közös előrelépés, tenni akarás igénye. Tény és való, ha a kapcsolat egyik tagja azt érezteti, hogy nem akar igazán elköteleződni, az a másikban óhatatlanul bizonytalanságot és kétségeket szül. Ideig-óráig lehet halogatni a végső döntést, de különösen akkor, ha a jövőbeli célok egyáltalán nem egyeznek, aligha kerülhető el a válás.

valas2

Túl korai házasság
Bár manapság már egyre ritkább, hogy az emberek húsz éves koruk tájékán kötnek házasságot, úgy tűnik, ez nem is igazán jó ötlet. Régen talán működött, amikor sokkal szűkebb lehetőségeink voltak az ismerkedésre, és úgy általában nem volt „divat” több emberrel járni a házasság előtt. Napjainkban erről szó sincs, ami meg is látszik a házasodási kedv kitolódásán. Mindenesetre a felmérésből kiderült, hogy a fiatalon, a 25. életév betöltése előttkötött házasságok meglehetősen nagy arányban, 35%-ban végződnek válással.

Hirtelen megkötött frigy
Onnantól kezdve, hogy a házasságok egyre később köttetnek, óhatatlan, hogy sürgetővé váljon a nagy nap kitűzése, amint végre szerelembe esünk. Sokan tényleg szinte a végletekig húzzák-halasztják az esküvőt éppúgy, mint a komoly kapcsolatokat, ám az emberek többségében azért ég a vágy, hogy egyszer majd családot alapítson. Ezért aztán, amikor végre megvan a nagy Ő, a rózsaszín ködben sokan mondanak túl gyorsan igent a másiknak, hogy aztán hivatalosan se legyen „gond” a családalapítás. Utóbbi azonban sokszor különösen nagy terhet ró a friss házasokra, hiszen egyáltalán nem könnyű szülővé válni. A párkapcsolatokban általában 2-3 év alatt lecseng a kezdeti őrület, és könnyen kiderülhet – akár született gyermek, akár nem –, hogy a páros tényleg összeillik-e. Sokszor sajnos nem sikerül igazán egymásra hangolódni, és mivel az egykori lángolásnak nyoma sincs, a kapcsolatot pedig nem volt idő alaposan felépíteni, gyakran válással végződik a hirtelen megkötött frigy.

valas3

Egyenlőtlen szerepek és erőszak
Sajnos még mindig előkelő helyen szerepel a családon belüli erőszak a válásokat illetően: egy amerikai felmérésben a megkérdezettek 29%-a vált el azért a házastársától, mert az valamilyen formában erőszakoskodott vele. Ehhez csatlakoznak azok, akik az egyenlőtlenséget jelölték meg a válás okaként. Sokan vannak ugyanis olyanok, akik azt érzik, hogy egyszerűen sokkal több teher nehezedik rájuk, mint a partnerükre, és ezalatt egyszerűen összeroppannak. Tudat alatt is egyre jobban haragszanak a társukra, aki – úgy tűnik – boldogan és mindenekelőtt könnyen éli az életét. Innen már csak egy karnyújtásnyira van az állandósuló veszekedés, ami nyilván egyenes úton vezet a váláshoz.

Elhidegülés és kapuzárási pánik
Egy 2011-ben készült angol felmérés szerint a válási okok élén áll az elhidegülés. Az európai országban megkérdezettek több mint negyede nyilatkozott úgy, hogy különösebb okot nem tud mondani, egyszerűen eltávolodott a házastársától, és emiatt szeretne tőle elválni. Ehhez kapcsolódóan 17%-ban nyilatkoztak úgy az emberek, hogy a partnerük minősíthetetlenül viselkedik, ami azért valószínűleg összefüggésben áll az elhidegüléssel. Elvégre azzal, akit szeretünk és tisztelünk, aligha bánunk sértően és bántóan.Nem túl nagy arányban, mindössze 10%-ban, de a listán szerepel a kapuzárási pánik is, ami abból a szempontból érdekes, hogy szinte kiszorul a listáról a pénz – utóbbit csupán 5%-ban jelölték az emberek, pedig korábban az egyik leggyakoribb válóokok közé tartoztak az anyagiak.

forrás

Hozzászólások