Egy oldal, csak fehéreknek

Társkereső extrákkal

2016/01/06

Téved, aki azt hiszi, leáldozott a randioldalaknak. Nálunk még a ciki kategóriába tartozik, ettől függetlenül mégis sokan használják, de a tengerentúlon komolyan virágzik az iparág. Egy lelkes újító viszont kiverte a biztosítékot az egyenlő jogok országában, diszkriminációval vádolják csak fehéreknek célzott társkeresőjét.

WhereWhitePeopleMeet.com, vagyis nemes egyszerűséggel “ahol a fehérek találkoznak” elnevezésű randioldal alig, hogy elindította reklámkampányát, máris hatalmas visszhangot keltett. Feltételezhetően az elég egyértelműen megfogalmazott diszkriminatív üzenet miatt. Ugyan nem jelenti ki konkrétan, hogy csak fehéreknek szabad a regisztráció, de a névből adódóan erősen ajánlott. A kapcsolatépítés ezen formája ezzel szemben nem nyitott új dimenziókat, maximum csak nem tolták ennyire nyersen az ember arcába.

A tulajdonos nem vitte túlzásba a magyarázkodást, saját életéből merített ellenpéldákat a közlés valótlanságára. “Amit a legkevésbé lehet rám mondani az az, hogy rasszista vagyok. Randiztam már fekete nővel, sőt egyszer még egy fiatal fekete srácnak is segítettem” – kezdte mondókáját az 53 éves alapító. “Egyszerűen csak úgy gondolom, képmutatás lenne azt állítani, hogy amit az egyik csoport megtehet, azt a másik nem.”

tarskereso

Aki számára nem lenne elég egyértelmű ez utóbbi érvelés, annak még jobban alátámasztja álláspontját maga az oldal megálmodója. Egyik alkalommal, amikor betegszabadság miatt otthon időzött, észrevette, hogy a tévében mennyi “ahol a feketék találkoznak” hirdetés van. Ennek apropóján úgy gondolta, miért ne lehetne ugyanezt megvalósítani fehérekkel? Az oldal “rólunk” füle alatt egyébként fél mondat erejéig kitér a kérdésre, miszerint biztosan sokakban felmerül, miért ezt a nevet választották, ott viszont csak annyit ír: “miért ne?”.

A korábban autóhitelekkel foglalkozó üzletember feleségével álmodta meg a céget és fiúk készítette el hozzá a website-ot, a terv pedig mindössze annyi, hogy bevételeiből biztosítsák nyugdíjas éveiket. Hogy ki mit szól hozzá és ki mit gondol róluk, az már nem különösebben izgatja a házaspárt, szerintük ha egy fekete férfi fehér nővel szeretne randizni, akkor is nyugodtan regisztrálhat az oldalon, ami egyébként alapfunkciókkal mindössze 4 dollár, vagyis nagyjából 1200 forint.

Hozzászólások