Egy újabb Eb-t bukott el a magyar foci?

Majdnem nyertünk. De aztán mégsem

2015/09/08

Hétfő este kulcsfontosságú Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést játszott a magyar labdarúgó-válogatott Észak-Írország ellen, hiszen miután nem sikerült nyerni a románok ellen idehaza, Belfastban nagyon kellett volna a három pont. És majdnem csoda történt! Igen, már ennek is örülni kell, a “majdnem csodának”.

A Románia elleni gól nélküli döntetlen után egyre biztosabbá vált, hogy a magyar válogatott csal a pótselejtezős harmadik helyet tudja megszerezni a csoportban, és Bernd Storck szövetségi kapitány alakulata azzal a tudattal utazott Észak-Írországba, hogy mindenképpen nyernie kell, ha közvetlen kijutásban gondolkozik.

Nem volt valami jó a meccs, és nem volt benne a levegőben a gól lehetősége sem, ehhez képest a 74. percben Guzmics Richárd pöckölte a kapuba a labdát, ami egy beívelt szabadrúgás után kiesett az északír kapus kezéből, és az így szerzett góllal úgy nézett ki, talán mégis megcsinálhatjuk azt, amit mindenki csak titokban remélt: elhozhatjuk a három pontot Belfastból.

Nagy Ádám; Király Gábor; Fiola Attila
Fiola Attila mozdulata nagyon kifejező (Fotó: MTI)

De aztán mégsem hoztuk el, mert a 93. (!) percben Kyle Lafferty pár méterről a hálóba bombézta azt a labdát, amit Király Gábor bravúrral ugyan, de pont elé tenyerelt. Egy-egy, amivel mi buktunk nagyobbat. Valószínűleg egy újabb Európa-bajnokságot, mert hogy nincs olyan pótselejtezős csapat, amely ne verné meg ezt a magyar nemzeti együttest – és ez nem kincstári pesszimizmus, csupán a realitás.

DE! Nevezhetjük magunkat óriási lúzereknek, és sírhatunk, hogy ilyen a magyar sors, nekünk nem sikerülhet, de az az igazság, hogy ez a magyar válogatott mégsem olyan gyenge, mint az utóbbi évtizedek magyar válogatottja, amely például kitermelte az M4 semmit nem mondó álszakértőit is.

A védelem azért mégiscsak alakul, amióta Pintér Attilát végre kirúgták, nem kapott ki a válogatott (3 győzelem, 4 döntetlen), és legalább meccsben voltunk mindenkivel. Persze azért a játékosok is tudják, a nagy esély itt volt, és nem tudtak élni vele.

Evans, Corry; Elek Ákos
Elek Ákos (Fotó: MTI)

“Nehéz most bármit is mondani. Megint feltehetjük a kérdést, hogy már megint miért velünk történt mindez. Persze még nincs vége a selejtezőnek, de hatalmas lehetőséget szalasztottunk el, ezért ismét csak számolgathatunk és figyelnünk kell mások eredményeit” – mondta Dzsudzsák Balázs. Nem baj, majd kimatekozzuk, abban jók vagyunk.

Európa-bajnoki selejtező, F-csoport, 8. forduló:
Észak-Írország – Magyarország 1-1 (0-0)
Belfast, Windsor Park, 10 ezer néző, V.: Cüneyt Cakir (török)
Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro – Gera, Elek (Nagy Á. 23.), Kalmár, Dzsudzsák – Németh(Vanczák 89.), Szalai (Priskin 68.)
Gólszerzők: Lafferty (93.), ill. Guzmics (74.)
Piros lap: Baird (82.)
Sárga lap: Lafferty (10.), McLaughlin (72.), Baird (82., 82.), illetve Guzmics (19.), Leandro (42.), Priskin (84.), Németh K. (88.)

Hozzászólások