“Egypontos” piercing az új trend

Újítás a testékszerek terén

2014/06/26

A microdermal, dermal anchor, surface anchor, vagy szimplán anchor (horgony) piercing, az utóbbi évek egyik legjobban terjedő újítása a body piercingek terén.

microcikk

Nevezhetnénk akár “egypontos” piercingnek is a microdermalt, hiszen a piercingekkel ellentétben ennek az ékszernek csupán egy kimenete van, így hasonlít a transdermal implantátumhoz, azonban a behelyezéséhez nincs szükség olyan bonyolult procedúrára, mint egy ilyen “ékszer” beültetésénél!

Lényeges különbség, hogy a transdermal implantátumok szárvastagsága általában 4 mm, azonban a microdermal szárának vastagsága mindössze 1,6 mm (vagy ritkább esetben 1,2 mm), mint ahogy a legtöbb szabvány méretű piercingnek. Mindkét ékszer belső menetes, aminek köszönhetően biztonságosan viselhető, még akkor is, ha nincs a szárba csavarva a lezáró végződés mely lehet egy golyó (kővel, vagy anélkül), tüske, vagy szinte bármi – hiszen rengeteg féle lezáró tetőt készítenek ezekhez a remek piercingekhez.

A microdermalok első, még kezdetleges változatát Jon Cobb amerikai piercer alkotta meg, azonban ez az ékszer nem bizonyult hosszú távon használhatónak. Cobb méretre vágott egy belső menetes barbell ékszert, aminek a szárát meghajlította a kívánt alakban, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen a bőrfelülethez.

Ehhez hasonló ékszerrel volt szerencsém nekem is kísérletezni, azonban egy igazi microdermaltól elvárható gyors gyógyulást és kényelmes viseletet ez a fajta “szükségmegoldás” meg sem közelíti!

Kezdetben a piercerek elkezdtek kísérletezni különböző microdermalok kialakításával, különböző alakzatokra hajlítottak különféle ékszereket, és ezeket helyezték el a bőr alá. Ezek a megoldások azonban nem voltak tökéletesek, általában vagy túl nagyra, vagy túl instabilra sikerültek az ékszerek, minek következtében nem tudott az ékszer talpa tökéletesen illeszkedni a bőr alatti réteghez, így az soha nem gyógyult be teljesen, irritálódott, és gyakran ki is lökődött a testből.

microcikk2

A későbbiekben megjelenő újfajta felszini piercing technikák (punch-and-taper metódus), az ehhez kapcsolódó ékszerek, és az ezekből fakadó gyógyulási folyamat mind hatással volt a microdermal, mint egypontos piercing kifejlődésére. A cél egy transdermal implantátumhoz hasonló látvány volt, egy szimpla piercing beültetésének “egyszerűségével” és biztonságosságával.

A fejlesztésnél az is fontos szerepet játszott, hogy az ékszer beültetéséhez ne kelljen orvosi, sebészeti eszközöket felhasználni (szike, varrat, stb.. – ahogy egy transdermal implantátumnál), hanem egyszerűen, akár egy tűvel is behelyezhető legyen a ékszer, minden egyéb beavatkozás nélkül.

A microdermal, ahogy már fent megemlítettem 1,6 mm vastag szárral rendelkeznek, mely becsatlakozik egy kb. 5 mm hosszú és 2 mm széles talpba, mely a behelyezés után a bőr alá kerül. A szár menetébe izlés szerint csavarható lezáró végződés. Kicsi méretének köszönhetően egy microdermalt a test bármelyik pontjára el lehet helyezni különösebb veszélyek és nem kívánt mellékhatások nélkül, azonban viselésénél fokozottan kell ügyelni arra, hogy az ékszer ne irritálódjon, és ne akadjon bele semmibe, pont, mint egy átlagos felszíni piercingnél, hiszen ez megnyújthatja a gyógyulási időt, és nehezebbé teheti az ékszer “beépülését” a testbe. Ennél a fajta piercingnél erre nagyon oda kell figyelni!

 

A fenti hátráltató tényezők elkerülése esetén a microdermal gyógyulási ideje nagyon rövid, kb. két hét (természetesen ez függ az adott testrésztől, valamint egyéb személyes tényezőktől is). A gyógyulási folyamatot az is segíti, hogy az ékszer sebészeti titániumból van (általában G23-ból), melynél jobban gyógyuló piercing jelenleg nem létezik.

A microdermal behelyezéséről sok beszámolót olvastam már, kezdve a dermal punch-csal elkészített, lyukon keresztül behelyezett ékszertől a csak tűvel készített microdermalokig. Sikerült azonban kifejlesztenem egy olyan technikát, melynek segítségével nem kell kivágnom egy darabot a bőrből (mint a dermal punch verzióban), és elég, ha egy bemeneti lyukat csinálok az ékszernek. Ezzel az eljárással jelentősen lerövidül a gyógyulási idő és a bőrszövetet is kevesebb trauma éri. A behelyezés nem jár nagyobb fájdalommal, mint egy felszíni piercing beszúrása, azonban különböző testrészeken különböző keménységű, és lazaságú bőrszövet helyezkedik el, így az érzés nem mindenhol egyforma.

Természetesen ennél az ékszerfajtánál sem árt, ha alaposan felkészülünk a viselésére, és jól meggondoljuk még a procedúra előtt, hogy valóban szükségünk van-e rá, hiszen az eltávolítás sokkal nehezebb és körülményesebb, mint a behelyezés.

microcikk4

A microdermal népszerűsége megjelenése óta egyre növekszik. Különleges, implantátum szerű megjelenése, és a kivitelezés viszonylagos egyszerűsége miatt alternatívája lehet egy bonyolultabb felszíni piercingnek, vagy akár egy transdermal implantátumnak.

Szerző: Zagyvai Gábor
www.zagyvai.com

Hozzászólások