Egyre csak terjed a japánok súlyos betegsége

Több, mint félmillió ember szenved hikikomoriban

2016/09/28

Japánban létezik egy súlyos betegség aminek a neve hikikomori. A neve alapján viccesnek tűnhet, ellenben a gyorsan terjedő kór igencsak ijesztő.

Meglepő és súlyos betegség terjed Japánban, melynek a neve hikikomori. Ezt a kórt szociális és egészségügyi problémának tekintik és elsősorban a középosztályból származó fiatalokat érinti. Elsőre azt hinnénk, hogy csak néhány embert súlyt a betegség, ám az érintettek száma túllépte a félmilliót.

A hikikomori viszonylag újkeletű azonban ha jól meggondoljuk, részben minden embert érint a fejlődő társadalomban. A betegség lényegében annyit takar, hogy aki a “részévé válik” bezárkózik otthonra több évre és internetezésen és manga olvasáson kívül nem csinál mást. Az emberek életének nagy részét a folyamatos telefonnyomkodás, böngészés köti le. Ameddig a képernyőt bámuljuk lemaradunk az igazi örömökről. Ne aggódjatok ez a cikk nem azért íródott meg, hogy hegyibeszédet tartsunk erről. Mindenki maga tudja mi helyes és mi nem, így a döntés a ti kezetekben van hogyan éltek. A cikk lényege mindössze annyi, hogy több felháborodott hozzászólást is elolvastam, amiben panaszkodtak, hogy nincs gyógymód a hikikomorira. A kérdés az, hogy tényleg itt tart a világ? Hogy egy általunk generált problémára nem találunk megoldást? Régebben -és az emberek többsége még most is- a ráktól félt, a szívbetegségektől, a műtétektől. Olyan betegségektől, amik elszenvedése közben az életük nem a saját kezükben volt. 

A legújabb statisztikák alapján a 18 és 39 év közötti japán férfiak közül több, mint 540 ezer fiatal szenved a betegségben. Ezek az emberek 6 hónapja nem hagyták el lakásukat. Nem járnak iskolába, nem járnak dolgozni, szórakozni. Ami különösen ijesztő, hogy a több mint félmillió ember 35 százaléka hét éve, vagy még régebben hagyta el utoljára az otthonát. De sokan vannak olyanok is, akik 4-5 éve nem tették ki a lábukat: ők alkotják a 29 százalékot. A probléma olyanannyira súlyos, hogy az orvosnak készülők már külön szakágon tanulhatják a hikikomori gyógyítását. 

A népességkutatók legnagyobb félelme, hogy mivel a kór a nemzőképes fiatalokat érinti, ezért könnyen populáció csökkenés alakulhat ki. Amit valljunk be, azért nehéz elképzelni egy közel 130 millió lakossal rendelkező orszgában. 

 

 

 

Hozzászólások