Egyre nagyobb az igény az internet-alapú információkra

Egyre több szolgáltatást szeretnénk az okos telefonokon keresztül elérni

2014/11/10

Egyre több információt szeretnének okos telefonjukon elérni a városlakók, többek között a forgalmi helyzetről szóló valós idejű adatokat és háztartási energiaköltségeik napi szintű alakulását.

A svéd távközlési óriáscég – Ericson – egyik kutatásából kiderült: az okos telefonnal rendelkező városlakók háromnegyede szeretné, ha a köztereken szenzorok, érzékelők lennének, amelyek folyamatosan tájékoztatnának a forgalomról az utakon, járdákon, bevásárlóközpontokban a tömeg és a dugók elkerülése miatt. 

A válaszadók 70 százaléka hasonlítaná össze saját háztartási víz, gáz és villamosenergia-használatát a szomszédjáéval, hogy optimalizálja a felhasználását. A felmérés azt is megmutatta, hogy az emberek 66 százaléka szeretné valós időben ellenőrizni a csapvíz minőségét és azt összehasonlítani más vízével. 

?????????????????????????

A vizsgált nagyvárosok közül a fent felsorolt három terület jelentősen eltérő súllyal szerepel. Az indiai Delhiben például a válaszadók 92 százaléka szeretné ellenőrizni a vízminőséget, míg Stockholmban mindössze 41 százalékos ez az arány. A napi energiafogyasztás összehasonlítási megoldást a legtöbben szintén Delhiben vennék igénybe – 89 százalék – a legkevesebben Párizsban, a válaszadók 58 százaléka. 

Az Ericsson kutatása szerint a városlakók okos telefonjukat arra is szívesen használnák, hogy folyamatosan ellenőrizzék egészségi állapotukat, például a szívműködésüket. Ezen kívül sokan igénybe vennének különböző alkalmazásokat hivatalos ügyeik intézésekor is, hogy azokat egyszerűbben és gyorsabban tudják lebonyolítani.

Ehhez elvárnák, hogy a közhivatali szolgáltatások, többek között az önkormányzati vagy adóhivatali ügyek intézésekor egy mindenhol egyformán elfogadott biometrikus azonosítóval használhassák a szolgáltatásokat, vagy valós időben értesüljenek az adott hivatalban adott időpontban a sorban állási helyzetről. 

Hozzászólások