Ehető virágok

Ezekből a növényekből is készíthetsz ebédet

2015/05/21

Gondoltad volna, hogy a virágárusnál, vagy éppen a kertedben színesen pompázó árvácska, vagy rózsa nemcsak a hangulatodnak tesz jót, hanem az egészségednek is? Vannak olyan ehető virágok, amelyek mellett nap, mint elmegyünk, de talán éppen azért, mert eszünkbe se jut, hogy bevonjuk az étrendünkbe.

Pedig az ehető virágszirmoknak vannak jótékony élettani hatásai, csak éppen ezek a növények inkább szobánk dísze kapcsán élnek a tudatunkban, sem mint étkezéseink szerves része. Holott ha belegondolunk, fogyasztunk gyógyteákat, számos zöldséget és gyümölcsöt, amik esetében fel sem merül bennünk, hogy ne legyen mindennapi életünk része. Miért lenne ez másképp a virágokkal?

Halmos Mónika kertész elmondta, hogy a fűszernövényeken kívül – mint petrezselyem, bazsalikom, mentalevél – számos más megoldás is rendelkezésünkre áll, hogy az ételeket színesítsük, vagy akár ízesítsük vele. Igaz, ezeknek a virágszirmoknak annyira finom kis lágy ízkombinációik vannak, hogy kifinomult ízlelőbimbókra van hozzá szükség, hogy érezzük az ételekben. Viszont nemcsak szemet gyönyörködtető látvány, ha valaki díszítésnek használná, hanem kifejezetten egészségesek is. Ne felejtsük el, hogy mennyire jól beilleszthetők diétába, hiszen nincs benne cukor, vagy magas kalóriatartalma, emellett sokuk gyógynövényként funkcionál.

“Árvácska, dália, rózsa. Csak néhány azon növények közül, amik ott vannak a balkonos ládánkban, vagy a kertünkben, mégsem gondolunk rájuk, mint ehető növényekre. Fontos azonban, hogy szigorúan vegyszermentes virágszirmokat használjunk fel a főzés során, tehát ha elmegyünk egy kertészetbe, azt még nem szabad egyből felhasználni. Olyankor 4-6 hétig otthon kell nevelni őket, úgymond bio körülmények között, és csak utána válik fogyasztásra alkalmassá” – árulta el Mónika, aki annak szentelte az életét, hogy ezeket a virágokat megismertesse a fogyasztókkal, nem mellesleg csodálatos kreációkat hoz létre.

Nem mindegy viszont, hogy melyik virágok szirmait szeretnénk elfogyasztani, legyünk nagyon körültekintőek, mert akadnak mérgező fajták is. Mindig járjunk utána, mielőtt úgy döntenénk, hogy valamelyik virággal díszítenénk az ételünket, hogy fogyasztásra alkalmas-e.

Salátákhoz, húsokhoz, halakhoz, sőt, szendvicsek díszítőjeként is tökéletesen megállják a helyüket ezek az ehető virágok, érdemes kísérletezni az ízkombinációkkal. “A levendula és a bársony virág, amit köznyelvben büdöskének nevezünk, kiválóan alkalmasak az ételek ízesítésére, tehát fűszernövényként is bevethetők” – mondja a szakértő.

Korábban már olvashattál nálunk róla, hogy milyen gyógynövényeket érdemes bevetned nátha idején. Felejtsd el a gyógyszereket, és meríts erőt a természetből! Kíváncsi vagy rá?

gyogynovenyek

Hozzászólások