Elképesztő, milliárdos büntetést kapott az Auchan

Az áruházlánc nem nyugszik bele

2015/03/24

A Gazdasági Versenyhivatal akkora bírságot szabott ki, mint talán még soha. A döntés szerint az Auchan 2006 és 2014 között megsértette a kereskedelmi törvényt, mert egyoldalúan díjat számított fel a beszállítóinak. Az áruházlánc nem fogadja el a több mint egymilliárd forintos büntetést.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményt adott ki, mely szerint ˝az Auchan Magyarország Kft. (Auchan) megsértette a kereskedelmi törvényt, mert utólagos árkedvezmény-támogatás címén, egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe.˝

A szervezet nyomozása szerint az üzletlánc ˝2006. június 1. és 2014. december 31. között a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől egyedi, százalékos mértékű, forgalomtól független, az átvett teljes nettó áruértékre vetített utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy az érintett vállalkozás bekerülhessen vagy bennmaradhasson az Auchan árukészletében.˝

Magyar almák vödrös értékesítése Szigetszentmiklóson
Fotó: MTI

A kereskedelmi törvény ugyanis tiltja, hogy egy kereskedő egyoldalúan díjat számítson fel a beszállítóinak, hogy azok a kereskedői beszállító listára, illetve termékeik a kereskedői árukészletbe kerüljenek, továbbá nem szabhat ki díjat más, a beszállító által nem igényelt szolgáltatásért sem.

A büntetés mértéke egymilliárd 61 millió 300 ezer forint, amivel az érintett nem ért egyet, ˝sem az érvrendszerével, sem pedig a kiszabott, példa nélkülien magas bírságával˝, ezért a cég vezérigazgatója jogi lépéseket helyezett kilátásba.

Hozzászólások