Elkészült a világ első, elképesztő teljesítményre képes szuperchipje

Másodpercenként egymilliárd művelet

2015/01/06

A héten Las Vegasban tartják a CES 2015-ös technológiai kiállítást, ahol az első nap az egyik legnagyobb durranás az NVIDIA számítástechnikai vállalat miniatűr szuperchipje volt, amely elképesztő, egy teraflopos teljesítményre képes.

Az első CES-t (Consumer Electronics Show) 1967-ben rendezték, és mára már több százezren látogatják a kiállítást, ahol a legmodernebb technikai eszközöket ismerhetik meg a fogyasztók – ergo nemcsak a szakma. Idén az NVIDIA egy parányi chippel érkezett, amely hatalmas teljesítményre képes.

tegrax1_belso
Alig nagyobb egy ujjpercnél. Vagy kisebb?

A cég egyébként percről percre tudósított a honlapján, ahol a vezérigazgató, Jen-Hsun Huang elárulta, hogy ez a világ első mobil szuperchipje. A Tegra X1 elnevezésű, egy teraflopos eszköz egy másodperc alatt egy milliárd művelet elvégzésére lesz képes, és ebben az évben a legmodernebb telefonok és táblagépek “motorja” lesz.

Ez a chip mindennél jobban mutatja az utóbbi évtizedek hihetetlen mértékű technikai fejlődését. A hvg.hu összehasonlítása szerint hasonló teljesítményre közel két évtizede még egy házméretű szuperszámítógép volt csak képes, de míg annak ezer wattra volt szüksége a működéshez, az újításnak mindössze ötvenedrészére, tíz wattra.

Sőt, a telefon funkcióinak ellátásán túl ez a parányi eszköz már képes egy autó teljes fedélzeti számítógépének irányítására. Megjelenése az év második felében várható.

Hozzászólások