Elkezdődött Szíria bombázása

Léptek az oroszok

2015/09/30

Máris megkezdte Szíria bombázását az orosz hadsereg, miután délelőtt a parlament megszavazta a katonai beavatkozást.

Hatalmas fordulat következhet be a szíriai háborúban azzal, hogy Putyin orosz elnök ma kiadta a tűzparancsot, így az ország légiereje megkezdte a támadást Homsz város közelében a Reuters hírügynökség egyik informátora szerint.

Az orosz felsőház délelőtt döntött úgy, hogy engedélyt ad a katonai beavatkozásra az Iszlám Állam által uralt területen, de már néhány napja várható volt a támadás, miután az orosz elnök és Omaba, amerikai elnök tárgyalásokat folytattak a terület helyzetével kapcsolatban.

Az orosz elnök hivatali vezetője délelőtt közölte, hogy a beavatkozás célja “a szíriai kormánycsapatok támogatás az Iszlám Állam elleni támadásaiban”. Putyin ma délután ki is adta a légierőnek a bombázásra való engedélyt, ami előtt egy órával jelezte az amerikaiaknak, hogy ne használják a légteret.

Közben azonban a menekültválság még mindig nem oldódik meg, hiszen még mindig ugyanolyan intenzitással érkeznek migránsok Európába – sőt egyes becslések szerint a beavatkozás csak még nagyobb tömegeket mozdít majd meg. Az itthon a témával kapcsolatban legtöbbet emlegetett László Petra a Heti Válasznak elárulta: Tunéziából is kap halálos fenyegetéseket.

Focizni fogunk a fejeddel, te szuka! – olvasható a Blikken egy részlet abból a fenyegetésből, amit László Petra kapott. Elárulta: tunéziai hackerek 20 ezer eurós vérdíjat is kitűztek a fejére.

A szír kislány megrúgása, valamint a gyerekét a karjában cipelő apuka felbuktatása miatt meghurcolt operatőrnő őszintén beszélt arról is, hogy mennyire érthetetlennek tartja saját tettét, főleg annak fényében, hogy két gyermeket már maga is elveszített – egyet egynapos korában, egyel pedig elvetélt.

laszlopetra

Bűnhődök, rettegek, de azért itt vagyok és válaszolok a kérdéseire. Még csak azt sem mondhatom, hogy ennél nincs rosszabb. Egész életemben klasszikus családot akartam, sok gyerekkel, boldogsággal. És erre, tudtomon és akaratomon kívül, megrúgtam egy gyermeket. Nagyon tud fájni. A röszkei eset után a kisebbik lányunk azt kérdezgette az iskolatársaitól: „Szerintetek tényleg gonosz az anyukám?”. Miután azt mondták, „nem, a te mamád nagyon kedves”, megnyugodott, hogy mások is úgy gondolják, ahogy ő” – mondta László Petra.

Hozzászólások