Élménycsokor a Hűség Városából


Ezeket ne hagy ki, ha Sopronban jársz!

2014/09/01

Sopron azon kevés magyar városok egyike, ahol szó szerint nyomon követhető a történelem. A keltáktól a rómaiakon át a magyarokig mind itt hagyták lenyomatukat. Sétánk során ezekből az emlékekből szemezgettünk!

A város kulcsa

1277. évben IV. László király Sopront szabad királyi városi rangra emelte kiváltságokkal ruházta fel, így a határvár fejlődésnek indulhatott. Szlávics László által készített vörösréz domborítású plasztikus táblán olvasható a szöveg ‘A város kulcsa’. A fent említett történelmi eseménynek a 700-dik évfordulójára készült a kulcs alakú alkotás, és a várfal maradványon került elhelyezésre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sopron, a koronázó város

Magyarország egyik koronázó városa Sopron, Fő terének egy eldugott részén a koronázó domb nevezetes történelmi helyszín: itt koronázták magyar királlyá III. (Habsburg) Ferdinándot. A koronázó domb fontos feladattal bírt a koronázási szertartás során. A királynak erre kellett lovával felugratnia, s Szent István kardjával – illetve ennek Prágába kerülése után később a koronázó karddal – a négy égtáj felé vágni, bemutatván, hogy megvédi az országot minden irányból érkező támadástól.

Tűztorony

Ki ne ismerné a Tűztornyot, Sopron jelképét, az ország egyik legismertebb épületét, melynek erkélyéről páratlan kilátás nyílik a városra? A Tűztorony barokk hagymakupolája a kétfejű sassal 58 méter magasra emelkedik, így a város több pontjáról is jól látható. Közel 200 csigalépcsőjének megmászása után, körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra és a Sopront körülölelő Lövérekre – tiszta időben akár az Alpok közeli vonulatai is láthatóak. A római falmaradványokra épült várostorony mai alakját, barokk körerkélyét és sisakját az 1676-os tűzvész után nyerte el, mely során az egykori torony teljesen leégett.

sopron

A Bezerédj palota

A középkori alapokon nyugvó 1710 körül épült barokk épület, a Bezerédj palota Sopron legszebb rokokó palotája. A homlokzaton a stílusra jellemző füzéres és leveles díszítések, tobozok, hullámzó szemöldökpárkányok fedezhetőek fel. Az eredetileg Festetics család tulajdonában lévő épület 1833-ban került a Bezerédj családhoz.  Ezen időszakban történt a ház egyik nevezetes eseménye, mikor Liszt Ferenc a család vendégeként a palotában adott hangversenyt.

Bezerédj ház

Ó-Zsinagóga

Az Ó-Zsinagóga az Új utca két késő középkori épületének udvarán található. A közép-európai jelentőségű kora gótikus stílusú imaházat a XIV. században építették és 1526-ig használták. Jelenleg megtekinthető az imaház helyreállított téglalap alakú tere, gótikus ívekkel és rózsaablakokkal. A keskeny, dongaboltozatos bejárati folyosó vezet a férfiak imatermébe (nagyterem), a nők imatermébe és a rituális fürdőhöz.

Ó-Zsinagóga

Postapalota

Csarnokát 14 méter széles tört vonalú vasbeton keretszerkezettel fedték le, a tartók közét üvegtető tölti ki. Az épülete a szecesszió kiemelkedő remeke. Kőből faragott, díszes főbejárata felett a magyar címer. Megmaradtak a szecessziós stílusú berendezési is.

posta_palota_1450791_9122

Domonkos templom

A domonkosok 1674. évi letelepítése Sopronba Batthyány Erzsébet nevéhez fűződik. A templom 1719-1925 között épült Eisenkölbl Lőrinc vezetésével. Sopron egyik legforgalmasabb közteréről térjen be és tekintse meg a Barokk stílusú épületet. A tornyok 1775-re készültek el. A homlokzat falfülkéiben szentek szobrai, az oromzat timpanonán Krisztus alakja látható. A templom faragott főoltára, a rend alapítóját ábrázoló szoborral ékes aranyozott és festett fából faragott szószék, a padok és a gyóntatószék a XVIII. századból származik és egy domonkos barát munkája.

Domonkos templom

Storno-ház

Sopron egyik legszebb épülete, a Fő tér ékessége a Storno-ház. A kétemeletes palotaszerű gyönyörű barokk sarokház második emeletén található a Soproni Múzeum Storno-gyűjteménye, emellett helytörténeti kiállításnak is otthont ad. Storno Ferenc kéményseprőből vált restaurátorrá, festővé. Később fiai is folytatták ezt a munkát. A kiállítás ennek a művészcsaládnak a gyűjteményét mutatja be azokban a szobákban, melyeket a család 1875-1984-ig lakásként használt. A régiségekkel és a családtagok alkotásaival berendezett enteriőrök képet adnak a XIX. század végének divatos historizáló lakáskultúrájáról.

Storno-ház

Szentháromság-szobor

A gyönyörű barokk oszlop 1701 óta díszíti Sopron Fő terét. Alkotói a korabeli soproni kőfaragók. Megrendelője a pestisvészt túlélt Késmárki Thököly Éva Katalin és férje, Löwenburg Jakab voltak. Egyedisége, hogy a Szentháromság-szobornál alkalmaztak egész Közép-Európában először kültéren csavart oszlopot. Ilyen díszítőelemet korábban csak épületbelsőkben használtak.

Szentháromság-szobor

Soproni borvidék

A Soproni borvidék Magyarország egyik legrégebbi történelmi hagyományokkal rendelkező szőlőtermő vidéke. Az Alpok lábánál, a Fertő tavat szegélyező alacsony hegyoldalakon és lankákon 1400 ha-on terül el. A borvidék uralkodó fajtája a Kékfrankos, barrique-olt változata pedig egyes termelők kezében a nemzetközi mércével is rangos elismeréseket arat.

sopron_borvidek2_etss

 

Hozzászólások