Elő a napszemüveget, végre újra napsütés várható!

Szépen visszalopózott a jóidő

2015/08/27

Végre bátran kijelenthető, hogy újra visszatér a nyár, az elmúlt napok hűvösebb időjárását követően csütörtökön jobbára napos, kellemes időre számíthatunk. A napsütés beragyogja a hét második felét, ideje tervezni a hétvégére!

A jobbára derült éjszakát követően csütörtökön csak kevés gomoly- és fátyolfelhő zavarhatja a napsütést. Csapadék nem lesz. A déli szél csütörtökön csak  északnyugaton élénkülhet meg. Éjszaka néhol párássá válik a levegő, foltokban köd képződhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 16 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 27, 32 fok között valószínű, délkeleten lesz a legmelegebb.

iStock_000053072470_Small

Időjárási helyzet Európában

A Kelet-európai-síkság felett, illetve Európa délnyugati vidékétől egészen Lengyelország északi határáig egy-egy anticiklon húzódik, melyek napról-napra tovább erősödnek, és egyre növelik a derült területek kiterjedését. A késő nyári idő, és így az egyre rövidülő nappalok ellenére Olaszországban még 35 fok fölé is felmelegszik napközben a levegő, de a Balkán-félszigeten és a spanyol partvidéken is 30 fok feletti maximum hőmérsékleteket mérnek. A felhőmentes területeket egy Közép-Európán keresztül húzódó frontálzóna választja ketté, ahol jellemzően sok a felhő, és Norvégiában 24 óra alatt lokálisan akár 63 mm-t is meghaladó csapadékot adó záporok, zivatarok alakultak ki. A hőmérséklet ezeken a területeken alacsony is marad, jobbára 20, 22 fok közelében alakul a csúcsérték. Szintén ciklon alakítja a Brit-szigetek időjárását is, ahol viszont már a korábbinál lényegesen kevesebb csapadék hullik, a hőmérséklet pedig mindenütt 20 fok alatt marad.

A Kárpát-medence időjárásában csütörtök estig egyre inkább anticiklonális hatás érvényesül, emiatt mindenütt erősödik a nappali felmelegedés.

  

Hozzászólások