Előre ünnepeljük Szent Iván éjjelét

Jó borokkal, színházzal és megannyi programmal

2015/06/19

A jövő héten elérkezik az év legmisztikusabb éjjele, Szent Iván Éj, amikor bármi megtörténhet. És meg is fog, hiszen szuper programok várnak országszerte, akár jó borokra, akár kalandokra, akár kultúrára vágysz!

A bor összehoz
Keszthely – 2015. június 19-21. 
A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő gasztronómiai rendezvényen hazánk valamennyi történelmi borvidéke egy-két ismert és népszerű borászattal képviselteti magát. A rendezvény ezáltal szinte a teljes spektrumát bemutatja a magyarországi szőlőtermesztésnek és bortermelésnek. A borkóstoláson kívül ízletes sajtokkal, kézművesekkel és más vásári finomsággal is találkozhatnak a látogatók. Esténként koncerteken és egyéb kulturális programokon szórakozhat majd a közönség. A rendezvénynek Keszthely megújult belvárosa és patinás épületei adnak különleges hátteret. A fesztivál három napja alatt a belvárosi kereskedők késő estéig nyitva tartanak és különböző meglepetésekkel és akciókkal is várják majd a látogatókat.

Dunai Karnevál Gála
Margitszigeti Szabadtéri Színpad – 2015. június 20.
A Duna Karnevál Nemzetközi Multikulturális Fesztivál alapítása óta a minőségi kulturális turizmus kiemelt attrakciója. Művészi értékekben gazdag, változatos programot kínál, célja a határok nélküli magyar kulturális örökség világ- és európai szintű népszerűsítése mellett a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése. A 20. jubileumi Duna Karnevál eseményeinek koronája a Gálaműsor. A Világkarnevál a külföldi és hazai táncegyüttesek közel 400 művészének egyedi, közös előadása a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd) és a Duna Művészegyüttes főszereplésével Múzeumok Éjszakája-karszalaggal is megtekinthető.

xviii-duna-karneval-gala-original-38364

Olaszrizling éjszakája
Csopak – 2015. június 20.        
Olaszrizling és a csodák és szerelem éjszakája, amikor minden kívánság teljesülhet! Töltsön egy éjszakát a csopaki borokkal napnyugtától napkeltéig! Egy éjszaka, amikor minden a csopaki borok és a Szent Iván Éji hagyományok körül forog. Idén nyáron nem csupán a Csopaki Történelmi Borvidék pincéinél gyúlnak ki a tüzek napnyugtakor, hanem a Csopaki Strandon is örömtűzzel várják napkeltéig a kedves vendégeket, akik megízlelhetik a helyi borok egyedülálló zamatát, és feleleveníthetik a Szent Iván Éji hagyományokat. Ezen a mágikus napon, a Csopaki Strandon meggyújtott máglya fénye teszi titokzatossá az estét, melyet különböző programok színesítenek. Tűzzsonglőrök, gyerekprogramok, kézműves foglakozás, varázslatok a szerelemért és bőségért, ének és körtánc a tűz körül és örömzenélés várja az érdeklődőket.

XII. Heves Megyei Kakas Szépségverseny és Bográcsfesztivál, Országos Strandfoci Kupa
Poroszló, Rendezvénytér, szabadstrand – 2015. június 20.
Június harmadik hétvégéjén Poroszlón a kakasoké a főszerep! Egész napos izgalmas programok várják az érdeklődőket, melynek központi témája a baromfiudvar királya! A szépségverseny keretén belül a legszebb kakas díjazása. Ezzel párhuzamosan az egész ország területéről érkezett hobby főzőcsapatok mutatják be tudományukat, melynek eredményét rangos zsűri értékeli, a közönséget pedig szórakoztató programok várják.21 órakor ingyenes KARTHAGO élő koncert.

Tokaj Fesztiválkatlan
Tokaj – 2015. június 20. – 2015. augusztus 29.
A tokaji Fesztiválkatlanban az idei szezon számos érdekes programmal várja az érdeklődőket. Június 20-án egy fergeteges Rock and Roll és Rockabilly fesztiválnak ad otthon a Katlan; a Mystery Gang, a Flying Times, a Naked Truckers, Rootsters és a Fifty’s Heaven húzzák majd a talpalávalót, de lesznek még amerikai autók, burgerek, igazi rockabilly fodrász és tánctanár is hogy teljes legen a rockabilly érzés.

tokaji

Bornemissza Péter nyomán Háy János: Magyar Elektra
Városmajori Szabadtéri Színpad – 2015. június 20.
Az eredeti Szophoklész-drámát Bornemisza Péter nyomán Háy János írta újra, azaz a Szophoklész-féle Elektra-történetet kapjuk Bornemisza nyelvújítás előtti nyelvezetét megidézve, de érthetően. A szöveg új, a történet régi. Húsz éve már, hogy Klütaimnésztra királyné megölte férjét, és hatalmát élvezve boldogan él az új királlyal, Aigiszthosszal. Az udvarban él lánya, Elektra is, aki bosszúra éhesen várja – úgy tűnik: hiába –, hogy messzi földre menekített testvéröccse, Oresztész visszatérjen, s bosszút álljon. Ám a húszéves évforduló tragikus fordulatokat rejt: Oresztész tanítójával, mesterével hazaindul, hogy sorsa rá mért feladatát bevégezze, s bosszút álljon apja haláláért. Hogy a gyanút elterelje, megtéveszti az udvart, és saját halálhírét kelti. Elektra összeomlik, Klütaimnésztra felszabadultan ünnepel – hogy aztán végzetébe, fia tőrébe rohanjon.

Múzeumok éjszakája
Országszerte több városban – 2015. június 20.
Országszerte több mint 360 intézmény csaknem 2000 programot kínál az idei, június 20-ára meghirdetett Múzeumok Éjszakáján. Az ország legnagyobb kulturális rendezvényén idén először kiemelt tematikához – Élő Erdély – is kapcsolódhatnak a résztvevő intézmények, a vidéki városok közül pedig Eger kerül fókuszba. A látogatók ezen az éjszakán nemcsak a múzeumok és kiállítóhelyek, hanem számos más kulturális, művészeti és közművelődési intézmény, kulturális örökségi helyszín, műemlék vagy civil szervezet gazdag programjaiból választhatnak.

Agria Nyári Játékok
Eger – 2015. június 20. – 2015. augusztus 22.
Színházi szakemberek alapították 1994. októberében, azzal az alapszándékkal, hogy az akkor már 4. éve szünetelő Agria Nyári Játékok rendezvénysorozatát és az ehhez kapcsolódó szabadtéri rendezvényeket újraélesszék. 1994. október 15-én megalakult az Agria Nyári Játékok Szabadtéri Színház. 2015-ben 40 éves évfordulóját ünnepli az Agria Nyári Játékok szabadtéri színház, amelynek programjában operettek, vígjátékok, történelmi musical és élő koncertek várják a kultúrakedvelő érdeklődőket.

11001-egri-csillagok-oltozkodes

Magyar Színházak XXVII. Kisvárdai Fesztiválja
Kisvárda – 2015. június 19. – 2015. június 27.
A fesztiválon az Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken és Kárpátalján működő magyar nyelvű színházak mutatják be azt az előadásukat, melyet a felkért válogató kiválaszt a 2014-2015-ös évadból. A program több részre tagolódik: lesz verseny- és szórakoztató program, valamint kísérőrendezvények: workshopok, gyerekprogramok, kiállítás, koncertek, népművészeti és kézműves vásár, gasztronómiai bemutató.

“Tiszavirágzás” kerékpártúra
Szolnok – június 20.
A Tiszavirág Fesztivál utolsó napján kerékpártúrát szervezünk Szolnok belvárosában és a Tisza-gáton. A túrán szerencsés esetben láthatjuk a látványos tiszavirág rajzást. A táv, mely kb. 30 km, könnyen teljesíthető gyermekeknek is.    

Hozzászólások