Előzd meg a bőrrákot – irány az anyajegyszűrés!

Nyár előtt mindenkinek kötelező!

2015/04/29

Az anyajegyek többsége ártalmatlan, de némelyek veszélyesek lehetnek: bőrrák alakulhat ki belőlük. Érdemes időről időre – főleg a nyári önfeledt napozás előtt – megvizsgáltatni anyajegyeinket, és erre létezik egy megbízható szűrés.

Ennek segítségével az elváltozásokra korán fény derülhet, később pedig a legkisebb eltérés is könnyen felfedezhető. A bőrdaganatok leggyakoribb fajtájának számító melanóma gyakran meglévő anyajegyekből is kialakulhat, vagyis akinek világos a bőre és a haja, illetve sok anyajegye van, annál a kockázat is magasabb – mondta el Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus.

woman at dermatology examination

A nőknél általában az arcon és a lábszáron, míg a férfiaknál a törzsön és a háton jelentkezik, és bár a betegség leggyakrabban 40 és 50 éves kor között üti fel a fejét, bárkinél előfordulhat.

Érdemes tehát komoly hangsúlyt fektetni a megelőzésre: kerülni a túlzásba vitt napozást, szoláriumozást, és anyajegyeinket a nyaralás előtt és után megvizsgáltatni. „A szűrővizsgálatot általában évente kétszer – a napos időszak kezdetén és végén – érdemes elvégeztetni. 

iStock_000019954860_Small

A bőrgyógyászati daganatok felismerésénél nagy előnyt jelent, hogy az elváltozások a szemünk előtt alakulnak ki, így kellő odafigyeléssel hamar felismerhetőek és teljes mértékben kezelhetőek.

Ha a már meglévő anyajegyünk növekszik, színe megváltozik, széle szabálytalanná, formája asszimetrikussá válik, környékén viszketést, fájdalmat vagy vérzékenységet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz

 ??????

 „A legújabb diagnosztikus eljárások lehetővé teszik az anyajegyek teljes körű feltérképezését: fényképeket készítünk, így a következő vizsgálaton a legkisebb változást is könnyen felfedezhetjük. A bőrre helyezett mikrokamera harmincszoros nagyításban mutatja a szabad szemmel nem vizsgálható sejteket, a szűrés folyamatát a páciensek is nyomon követhetik a képernyőn, a diagnózis felállítását pedig egy számítógépes program segíti” – mondta a bőrgyógyász-kozmetológus.

Hozzászólások