Elzárnák a netet a fiataloktól

Kés, villa, internet, gyermek kezében nem lehet

2015/12/15

Az Európai Unió ma olyan tervezetet tárgyal, ami eltiltaná a 16 éven aluliakat az online játékoktól, a közösségi oldalaktól és még az elektronikus levelezéstől is. Ha megszavazzák, minden tagállamban kötelező érvényű lenne.

A szabályozás egyébként nehezen kivitelezhető, főleg, hogy a mai gyerekek a 16-os karikás életszakaszuk előtt már bőven be vannak regisztrálva oldalak százaira. Ha mégis sikerülne elérni, hogy sehogy se juthassanak a tiltott eszközökhöz, akkor eléggé visszavetné  a fiatalok – egyébként ma már szinte velük születő – online felületkezelő készségeit.  A Telegraph szerint már három éve tervezik, hogy megtiltják az online cégeknek a 16 éven aluliak adattárolását.

Unió gomb

Egyébként hasonló korlátozások vannak már egy ideje, hiszen a Facebook sem enged fel minket, ha nem töltöttük be a 13-at, ám a mostani jogszabály minden regisztrációhoz kötött online felülettől eltiltaná a 16 évnél fiatalabbakat. Ráadásul elfogadása után két év leforgása alatt az egész EU-ra kötelezően lépne érvénybe. Az internet népének természetesen nem igazán jön be a dolog, ezért be is indítottak egy petíciós oldalt, ahol aláírásával bárki tiltakozhat.

A gyerekek megfélemlítése ellen küzdő Diana Award Youth Board szerint a változás hazugságra sarkalná a gyerekeket, hiszen jól tudja mindenki, hogy a legtöbben a tiltásokat könnyedén kikerülve, hamis adatokat adnak meg magukról. A jelenleg regisztrációhoz kötött alkalmazásokat használó fiatalok valószínűleg egy pillanat alatt így küszöbölnék ki a problémát.

Hozzászólások