Embercsempészek vagy menekültek?

Dübörök az illegális ipar

2015/09/11

Egyre több újságíró vállalkozik arra, hogy a menekültügyből kivegye a részét egy titkos akció keretein belül. Stábunk is járt a helyszínen, ahol kameráink kereszttüzébe kerültek olyan egyének is, akik vélhetően illegális tevékenységet folytatnak. Ők lennének az embercsempészek?

De így tett a Blikk egyik munkatársa is, aki beépült a csempészek közé, és testközelből tapasztalta, hogyan és miként működik a rendszer. “A biznisz félelmetesen pörög. Óránként akár hatvan embert is képesek bezsúfolni az autókba. Ez 12 ezer eurót, (3,75 millió Ft) jelent óránként! A szerb főnök elteszi a 20 százalékos (750 ezer forintos) részesedését, onnantól a fuvarozóké a kockázat: vagy sikerül végig menniük, vagy lekapcsolják őket. Ha valaki lebukik, az az ő felelőssége, itt pedig pillanatok alatt beállítanak egy új embert, egy másik kivénhedt autóval” – olvasható az újság honlapján.

Stábunk is járt Röszkén, ahol az éj leple alatt próbáltunk bepillantást nyerni a helyszínen zajló események viharába. Ahogy az a fenti cikkből is kiderül, az embercsempészek nem messze a gyűjtőponttól, az autópálya melletti benzinkútnál tanyáznak, ahol kameránk is forgott. Minden jel arra utal, hogy vélhetően sikerült megörökítenünk azokat a férfiakat, akik illegálisan szállítják a menekülteket egyik pontból a másikba, tetemes összegért.

A rendőrség egyelőre nem fektet komoly hangsúlyt arra, hogy az embercsempészek ügyében érdemben lépéseket tegyen. Alig néhány méterre tőlük tevékenykednek, még sincs arra kapacitás, hogy az oly’ égető problémát kezeljék a rend éber őrei. Hogy milyen kockázatokkal járhat ez, mekkora ipar épül rá, az pillanatnyilag rejtély.

Hozzászólások